Expositie Grote Kerk

MONNICKENDAM - Zwevende ladders in de Grote Kerk, Monnickendam Kunstenaar Art van Triest maakt site specific installatie Verticaal in de kerk. De hele maand september is in de Grote Kerk een indrukwekkende kunstinstallatie te zien die kunstenaar Art van Triest speciaal hiervoor maakt.

Verticaal bestaat uit tientallen zwevende ladders die vanaf het plafond naar beneden hangen. De ladders lijken op te stijgen en tot in de oneindigheid te reiken. Voor Art van Triest zijn de zwevende ladders een visuele metafoor voor het universele streven van de mens naar een hoger ideaal - zowel in spirituele als seculiere zin. De Grote Kerk vormt de perfecte plek voor dit kunstwerk, ook beeldend: Verticaal gaat een visuele dialoog aan met het interieur van de kerk en creƫert een spectaculair lijnenspel dat gaandeweg abstracter wordt. Art van Triest, die in de regio Utrecht woont en werkt, heeft zelf het initiatief genomen en wordt bij de installatie geholpen door enthousiaste vrijwilligers uit Monnickendam.

Van Triest, die ook kunstdocent is, zal workshops geven op basisscholen in Waterland om kinderen kennis te laten maken met de praktijk van een hedendaags kunstenaar. Verticaal wordt onder andere gesponsord door de Grote Kerk en Coƶperatie Windenergie Waterland. De tentoonstelling wordt officieel geopend op zaterdag 7 september.