The Old Cowhand speelt in de Broeker Kerk old time countrymuziek, op de banjo Ruud Spil.
The Old Cowhand speelt in de Broeker Kerk old time countrymuziek, op de banjo Ruud Spil. (Foto: Trudy Kunst)

Broeker Kerk sluit zomerproject af met 'Koe & Kunst'

MONNICKENDAM - Met een gevarieerd programma wordt op 25 augustus in de Broeker Kerk het zomerproject 'Koeien in de Kerk' afgesloten door schilder Ruud Spil. Een boeiende lezing, een nostalgische documentaire en vrolijke countrymuziek zijn de ingrediënten.

Wat drijft koeienschilder Ruud Spil?

Voordat de koeien weer naar stal gaan worden ze deze middag nog eens goed in het zonnetje gezet. Ruud Spil, bevlogen schilder van vee, vertelt over de koe in schilderkunst, van de 17e eeuw tot heden. Dat belooft een boeiend verhaal, want door de eeuwen heen lieten tal van schilders zich door de koe inspireren. Denk bijvoorbeeld aan de stier van Paulus Potter, maar ook op schilderijen van veel andere oude en hedendaagse schilders kom je koeien tegen.

Wat drijft koeienschilder Ruud Spil? De documentaire De Koeienschilder van Pelle Koornstra probeert op die vraag een antwoord te geven. De film volgt hem vier seizoenen op het land en in de stal. Hij is gedraaid op het oude Super 8 formaat en dat geeft de film een bijzonder, nostalgisch tintje. De documentaire werd ondermeer vertoond tijdens festivals in Brazilië en Duitsland.

Ruud en muziek

Ook in de muziek kun je bij Ruud Spil niet om de koeien heen: zijn band heet The Old Cowhand, een naam die is ontleend aan een songtitel van de populaire zanger Bing Crosby. De band (banjo, viool en gitaar) speelt ongedwongen, vrolijke old time country music uit het Amerika van de jaren twintig.

Ruud Spil is geboren en getogen op een boerderij in West-Friesland en begon zijn schilderscarrière in een stal in Broek in Waterland. De koe zit hem als het ware in de genen. Zijn schilderijen zijn een ode aan het platteland. Tegelijker documenteert hij met het vastleggen van Oudhollandse koeienrassen en (grup-) stallen het Nederlands agrarisch erfgoed. Zijn schilderijen bevinden zich in verzamelingen bij particulieren, bedrijven, musea en overheid. Hij maakt vrij werk en schildert ook in opdracht.

Informatie

Broeker Kerk, aanvang 15.00 uur. Gratis toegang (vrijwillige bijdrage). De expositie 'Koeien in de kerk' is nog t/m 24 augustus in de kerk te zien. Meer informatie: www.broekerkerk.nl/agenda

The Old Cowhand speelt in de Broeker Kerk old time countrymuziek, op de banjo Ruud Spil.