Regenval

Gistermiddag gingen mijn vrouw en ik met mijn dochter en haar kleine kinderen naar Artis. Dat geeft altijd weer een blijmoedig maar druk schouwspel. Wij zijn lid van Artis en hebben derhalve vrij toegang. Daarbij kunnen we nog een introducé meenemen, geheel gratis bij het inleveren van een bon, evenals voor een kleinkind boven de 3 jaar. Dat gaat hard met die bonnen in dit geval. Maar de pret is er zeker niet minder om...

Mijn kleinzoon rent direct naar de apenrots – de apen zien eruit als apen, maar de beweging is minder, ze zijn amper vooruit te branden. Schuin tegenover de apenrots staan houten banken. Wij allen gaan daar zitten – mijn kleindochter zit/ligt in de wandelwagen – en we gaan een broodje eten, daarbij ook nog iets drinken.

Voor mijn kleinzoon hebben we zo'n kartonnen verpakking met drinken. Het is zo'n pakje waar je een rietje in het plastic gaatje moet steken. Doe je dat niet goed, dan kleven je handen als gevolg van het overlopende suikergoedje wat er inzit. Er is over nagedacht door de fabrikant. Mijn kleinzoon drinkt te weinig dus ik zeg tegen hem: "Wel drinken hoor, anders geef ik je drinken aan de apen." "Nee opa, die drinken van de regenval." Regenval? Het is de 'waterval' die langs het beton naar beneden valt. Of ben ik nu in de war?

Gedurende onze wandeling door Artis kom het woord 'regenval' verschillende keren terug. Persoonlijk vind ik het wel wat hebben: regenval.
Geen waterval maar een regenval. Op het nieuws wordt een waarschuwing gegeven voor ernstige waterval als gevolg van forse regenval.

"Dronken mensen en kinderen spreken de waarheid"

De Nederlandse taal is zo mooi, als je het maar wilt zien. Als je maar goed naar de kinderen luistert, want 'Dronken mensen en kleine kinderen spreken de waarheid'. Hij drinkt zijn kartonnetje met frisdrank later helemaal leeg. "Zo opa, helemaal leeg." Ik zeg: "Goed zo jongen, dan kunnen de apen nu van de regenval gaan drinken."

Hij knikt en rent weer terug, naar de apen.