Zes weken

Ruim zes weken duurden de onderhandelingen die hebben geleid tot de vorming van een College van Gedeputeerde Staten. Groen Links kamerlid en streekgenoot Laura Bromet kan worden beschouwd als de architect van het nieuwe College. Het provinciebestuur is misschien wel het onbekendste en minst populaire bestuursorgaan. Is dat terecht? Ik denk het niet. Want als je kijkt waar de provincie zoal zeggenschap over heeft dan kun je niet anders concluderen dan dat hetgeen het provinciebestuur doet en van plan is te doen ons allemaal raakt. Direct of indirect.

Neem nu bijvoorbeeld het kakelverse coalitieakkoord dat vorige week is gepresenteerd. Ik licht er twee alinea's uit.
- Er komt een tweebaans-onderdoorgang van de N247, aangelegd in Broek in Waterland, de twee helften van het dorp weer met elkaar verbonden.

- Er komt een onderzoek naar het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Zaanstad/Purmerend en Hoofddorp/Schiphol.
Stel je toch eens voor. Een onderdoorgang bij Broek. De onvermoeibare Dorpsraad Broek in Waterland ziet nu toch waar een jarenlange strijd toe kan leiden. Chapeau voor de Dorpsraad, al moeten we nog wel wachten totdat de spade echt de grond in gaat.

En een doorgetrokken Noord-Zuidlijn die als het ware een ring vormt om de hoofdstad heen. De aanvankelijke scepsis tegen de metrolijn is als sneeuw voor de zon verdwenen en menigeen kan niet wachten om straks de bus in te ruilen voor de snelle metro. Soms droom ik en hoor ik door de speaker in de metro de aankondiging 'Station Ilpendam'. Of 'Station Het Schouw, overstappen op streekvervoer naar Monnickendam, Marken en Edam.' Ik kan niet wachten.

Pieter Waterdam