Toerisja of toerisnee

Onze regio wordt goed bezocht door de toerist. Soms zelfs zo goed dat je er moe van wordt. Ongenode gasten die door de ramen staan te gluren, die bezit nemen van voortuinen en zelfs van particuliere toiletten. Vervelend en een kant van een in het algemeen fraaie medaille. Toerisme betekent immers ook economische activiteit, werkgelegenheid en dus ook welzijn.

Amsterdam, zeker onder het huidige gemeentebestuur, kreunt onder het toerisme en doet er alles aan om de toerist te weren of de stad uit te krijgen. Toeristen laten zich niet tegenhouden. Het verdient daarom aanbeveling om de toerist met zachte hand in de goede richting te duwen of te dwingen. In Amsterdam wordt de meeste overlast veroorzaakt door de drinkende, blowende en lallende toerist die een paar dagen echt uit de band wil springen. Daar moet je het niet van willen hebben.

Die toerist is zeker niet de toerist waarop de regio wacht. In zekere zin geldt dat ook voor de touringcar die in één keer zo'n 40 tot 50 toeristen uitbraakt die dan als ware het een tsunami over onze mooie stadjes en dorpen raast. Die toeristen brengen alleen een bezoek aan de door de touroperator zorgvuldig uitgezochte 'eigen' winkels en restaurants.

Nee, laat de regio Waterland zich vooral richten op de toerist (veelal uit eigen land) die de beleving zoekt. Die het mooie Waterland wil ruiken, voelen en zien. De toerist die op eigen gelegenheid komt. Per auto, per fiets of per openbaar vervoer. Wat dat betreft is het onbegrijpelijk dat op station Noord van de Noord-Zuidlijn geen enkele, maar dan ook geen enkele verwijzing te bekennen valt naar onze regio. Een gemiste kans.

Maak zichtbaar hoe mooi het bij ons is en hoe goed het hier toeven is. Uitnodigende informatieborden, routebeschrijvingen en andere toeristische tips. Hoe eenvoudig is dat?

Kom op gemeentebestuurders en andere lokale politici. Weest trots op onze regio, gebruik uw invloed in de Vervoersregio en in de Metropoolregio Amsterdam en dring aan op plaatsing van verwijzingsborden. Hoe simpel kan iets zijn?

Pieter Waterdam