Column Z Lijner

De heerlijkheid Purmerend is o zo fraai gelegen tussen de polders die ooit door Leeghwater zijn drooggelegd. Centrumgemeente in een prachtig platteland. Van oudsher is Purmerend een knooppunt van wegen. Eens was er het boemeltje, tegenwoordig zijn er maar liefst 3 treinstations. Het busnet mag zich het meest fijnmazige van het land noemen en de waterwegen zijn talrijk en omgeven de stad.

Vechten om voorrang

Om de haverklap moeten auto's, fietsen en wandelaars wachten tot dat ene bootje is gepasseerd

Waterwegen, ooit van levensbelang voor de trekvaart. De stad kon zich na de 2e wereldoorlog in sneltreinvaart ontwikkelen mede dankzij de goede aanvoer van bouwmaterialen over het water. Vandaag de dag is het vooral de pleziervaart die Purmerend aan doet. En daar zit nu net de pijn.

Bootjes nemen bezit

Zodra Koning Winter het land heeft verlaten nemen de plezierbootjes bezit van de waterwegen. Prettig dat er goede aanlegplaatsen zijn. Ook de schippers en hun bemanningen hebben immers behoefte aan vertier op de vaste wal en aldus zorgen zij voor economische activiteit. Kortom, het zijn van een knooppunt in het waterwegennet is zo gek nog niet.

Hinder voor wegverkeer

Maar ook deze medaille heeft een keerzijde. De bruggen die – zeker in het hoogseizoen – vaker open dan dicht zijn. Het lijkt erop dat voor ieder plezierbootje de brug open moet. Het wegverkeer ondervindt er veel hinder van.

De Beemster in of uit kan nauwelijks zonder oponthoud. Om de haverklap gaat de brug open en moeten automobilisten, fietsers en wandelaars wachten tot dat ene bootje de brug heeft gepasseerd. Dat moet toch anders kunnen.

Op het hele uur open

Waarom geen vaste doorvaarttijden? Laten we afspreken of invoeren dat steeds op het hele uur de brug opengaat. Schippers en weggebruikers weten dan waaraan ze toe zijn.

Zorg ervoor dat je voor of na het hele uur de brug over bent en je bent verlost van je frustratie of ergernis. Kom op gemeente, jullie weten voor vrijwel ieder probleem een oplossing. Vaste openingstijden voor de bruggen moet niet heel erg moeilijk te realiseren zijn.