Ambassadeurs dragen stad op een mooie manier uit

Nog niet zo lang geleden hoorde ik met enige regelmaat zeggen, dat er in Purmerend niets te beleven zou zijn. Die geluiden zijn verstomd. Ik hoor deze in ieder geval niet meer.

Dit ligt ook wel voor de hand, want de evenementenkalender van Purmerend is overvol. Vooral in het voor- en najaar is er van alles te beleven. Van de Poortersfeesten en Reuring tot de Nazomerfeestweek, van solarbootraces en sporttoernooien tot muziekfestivals in allerlei soorten en maten.

Ook in de wijken

Ook in de wijken is een scala aan activiteiten van jaarmarkten tot buurtbarbecues. Al die evenementen dragen bij aan de leefbaarheid van de stad.

Variatie en spreiding

Natuurlijk willen wij hier niet te ver gaan zodat het woongenot wordt aangetast, bijvoorbeeld door overmatige geluidhinder. Wij kijken bijvoorbeeld naar een variatie in het evenementenaanbod en naar de spreiding over het jaar.

Ook de plek is van belang. Met een beetje geven en nemen kunnen wij hier een goed evenwicht vinden.

Veel van deze evenementen worden georganiseerd door betrokken inwoners van de stad. Vaak vrijwilligers. Wij mogen blij zijn met deze mensen die de handen uit de mouwen steken, want het organiseren van een evenement is veel werk.

Gelukkig hebben zij er veel lol in en zijn de evenementen vaak een groot succes, niet in de laatste plaats door het publiek. Publiek dat bijna altijd meewerkt, van jong tot oud. Gelukkig hoor ik, dat de samenwerking met de gemeente bijna altijd goed verloopt. Dit willen wij natuurlijk graag.

Verbazing bij gasten

Gasten van buiten blijken zich vaak te verbazen over wat er hier allemaal mogelijk is. Ik hoorde bijvoorbeeld van deelnemers aan de solarbootraces, dat zij Purmerend niet kenden. Maar de sfeer van het evenement en een verkenningstocht door de binnenstad gaf een enorm positief beeld.

Het duurt even

Zo krijgen wij ambassadeurs die de stad op een mooie manier uitdragen. Zo zal de tamelijke onbekendheid van Purmerend ongetwijfeld veranderen. Alleen duurt dat even.

Don Bijl

Burgemeester van Purmerend.