Column Z Lijner

Was vroeger echt alles beter? Nee, niet echt. Maar zo nu en dan mag je twijfelen. Onlangs las ik in de krant dat de Huisartsenpost onder druk staat door een explosieve toename van zorgvragen in de nachtelijke uren. Omdat gebleken is dat veel nachtelijke hulpvragen medisch gezien kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag van de eigen huisarts, start de huisartsenpost met een campagne: 'Huisartsenpost: echt alleen voor spoed!'

Au!

Ziek zijn buiten de regio is aan te bevelen

Dat was zo'n momentje dat ik aan vroeger tijden dacht. Huisartsen draaiden per toerbeurt een nacht- of weekenddienst. De meeste patiënten met een pijntje of wondje wachtten tot de volgende dag zodat zij bij de eigen huisarts terecht konden. De nacht- of weekenddokter werd alleen in uiterste nood bezocht.

Wat is spoed en wie bepaalt?

De dokters vonden die regeling niet fijn en besloten tot het inrichten van een huisartsenpost in het ziekenhuis. Dag en nacht open, maar uitsluitend voor spoedgevallen.

Dat was – zo schat ik in - vragen om problemen. Want wat is spoed en wie bepaalt dat? Bovendien is het ziekenhuis er voor iedereen.

Dat de huisartsenpost feitelijk los staat van het ziekenhuis ontgaat menigeen. Zeker de zieke patiënt. Een pijntje hier of daar? Lekker makkelijk om buiten werktijd effe naar de dokter te gaan. Het zal voor de huisartsenpost niet eenvoudig zijn om het tij te keren.

Wat misschien een handje helpt is dat nu ook het ziekenhuis laat weten tegen de eigen grenzen aan te lopen. Huisartsenpost en het ziekenhuis: gedeelde smart! Maar liefst 20% minder operaties in de zomermaanden. Ooit had Purmerend twee ziekenhuizen. Nu nog één en dan ook nog eens in fusieverband met het Hoornse hospitaal.

Een overbelaste huisartsenpost, geen spoedoperaties tijdens de nacht in Purmerend, geen kraamzorg meer in Purmerend, een/vijfde minder operaties in de zomer. Hoe lang houdt Purmerend een ziekenhuis?

Ziek zijn buiten de regio is aan te bevelen. In de regio Waterland is het vandaag de dag vooral een kwestie van geduldig wachten en zien of je de nodige medische zorg kunt krijgen. De huisartsenpost is er alleen voor de allerergste spoedgevallen en of je in het ziekenhuis terecht kunt moet je maar afwachten.

Was het vroeger dan toch beter?