In een dorps- en wijksraad praten buurtbewoners met elkaar over wat er in de buurt nodig is.
In een dorps- en wijksraad praten buurtbewoners met elkaar over wat er in de buurt nodig is. (Foto: Pixabay | rawpixel)

Zorgen om dorps- en wijkraden

HAARLEMMERMEER - "Afstoffen, uithuilen en opnieuw beginnen." Dat is wat volgens Maarten Askamp, directeur-bestuurder van Maatvast, moet gebeuren om - wat hij "de teloorgang" van dorps- en wijkraden noemt - tegen te gaan. Deze raden, maar ook migrantenorganisaties, nemen in kwaliteit en kwantiteit af, stelt hij.

"Van groot maatschappelijk belang"

Stichting Maatvast beheert en exploiteert 26 dorpshuizen, wijkcentra en jongerencentra in gemeente Haarlemmermeer, waar inwoners elkaar ontmoeten en de meest uiteenlopende activiteiten met elkaar ondernemen. "De dorps- en wijkraden zijn belangrijke partners van Maatvast, want de raden weten wat er in hun buurt speelt en wat de behoeften zijn. En zij bepalen mede de programma's in de dorpshuizen en wijkcentra. Sowieso zijn ze van groot maatschappelijk belang," zegt Askamp.

In het jaarverslag van Maatvast noemt Askamp het teruglopen van kwaliteit en kwantiteit ''schrijnend" en "een zorgelijke ontwikkeling". Hij roept op "om naar andere wegen te zoeken om de verbinding te houden."

Noodklok

De noodklok die hij luidt, heeft vooral met de leeftijden van veel van de vrijwilligers van de dorps- en wijkraden te maken. Die is aan de hoge kant. "Velen willen - na jaren trouwe dienst en goed werk - stoppen, maar kunnen dat niet doen, omdat er geen opvolgers zijn. Jonge mensen hebben het vaak te druk. Bij veel dorps- en wijkraden zijn posten onbezet."

Hierdoor verworden dorps- en wijkraden tot organisatorische gatenkazen, redeneert hij en dat gaat ten koste van kwaliteit. "Verouderde websites met meldingen van sinterklaasfeesten van een paar jaar terug of zelfs verdwenen websites zijn een teken aan de wand."

Volgens Askamp betekent de teloorgang van dorps- en wijkraden niet dat de betrokkenheid van inwoners aan het verdwijnen is. Wel dat de huidige structuren met dorps- en wijkraden aan vernieuwing toe zijn. "Die komen natuurlijk toch een beetje voort uit de jaren '60 en '70 met - bij wijze van spreken- vijf avondvergaderingen per week. Dat is niet te matchen met de overvolle agenda's van tegenwoordig. We moeten de boel anders organiseren."

Een uitgebreider artikel is te vinden bij de bron van dit artikel op de gemeentelijke website:

haarlemmermeergemeente.nl