Red Ball Express

HAARLEMMERMEER E.O. - De achttiende Red Ball Express is zaterdag 28 september. De rit met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog vertrekt en eindigt bij het CRASH Luchtoorlog – en Verzetsmuseum '40-'45 in Aalsmeerderbrug en rijdt door onbekende buurtschappen met soms smalle wegen en dijken.

De route is 80 kilometer en heeft halverwege een tussenstop op het evenemententerrein in De Kwakel waar het publiek kennis kan maken met de voertuigen en de bestuurders. Ook is er weer het moment van herdenken, dit keer bij een nazaat van de Anne Frankboom, in het Egeltjesbos in De Kwakel. Deze locatie wordt sinds het planten van de boom gebruikt als herdenkingsplaats voor 4 mei Dodenherdenking in de gemeente. De organisatie heeft de burgemeester van Uithoorn dan ook uitgenodigd om aanwezig te zijn op het moment dat de stoet de herdenkingsplaats aandoet.

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de 'Red Ball Express' vanaf de kusten van Normandië, na de landingen op 6 juni 1944, werd ingesteld om in de bevoorrading van de geallieerde legers te voorzien. Een 24-uurs operatie; zeven dagen in de week reden de colonnes voertuigen van en naar de frontlinies.

www.redballexpress.nl