In Haarlemmermeer weten senioren heel goed zelf aan hun warme maaltijd te komen.
In Haarlemmermeer weten senioren heel goed zelf aan hun warme maaltijd te komen. (Foto: Pixabay | Sabine van Erp)

Senioren in Haarlemmermeer redden zich prima zonder Tafeltje dekje

Van onze verslaggever

HAARLEMMERMEER - Tafeltje Dekje in Haarlem ging vorige week failliet. Reden voor Nieuwsblad Haarlemmermeer om uit te zoeken hoe het in Haarlemmermeer gesteld is met de dagelijkse maaltijden voor senioren.

Seniorenvereniging Haarlemmermeer Noord bestaat sinds 2015. Voorzitter van de vereniging Christine Veiling: "We zijn een afscheiding van de ANBO. Het ging niet goed met de lokale afdeling na een aantal omstreden beslissingen op landelijk niveau. Afdelingen mochten eigenlijk niets meer organiseren. We zijn toen voor onszelf begonnen en dat ging direct uitstekend. De senioren weten ons te vinden.'' De seniorenvereniging organiseert dan ook het gehele jaar door de meest uiteenlopende activiteiten en heeft de beschikking over een eigen locatie met de passende naam 'De Jeugd van Gisteren'.

Aanbod is goed

Vorige week ging in Haarlem Tafeltje dekje failliet, omdat er te weinig cliƫnten waren overgebleven. Veiling heeft sterk het idee dat dergelijke problemen in Haarlemmermeer niet spelen. "Wij hebben geen bezorgdienst voor maaltijden en er zijn ook geen plannen om dit op te zetten. Van onze leden krijgen we goede verhalen over maaltijden die ze kunnen krijgen in hun verzorgingsflat of andere plekken waar onze doelgroep woont. En zelf koken doen velen ook nog graag. Daarnaast is het aanbod van de buurthuizen goed. Daar horen we ook alleen maar goede verhalen over. Die huizen doen het goed."

Pure luxe

Het project Tafeltje Dekje is bij senioren bekend. Mantelzorger Els van Rijn uit Hoofddorp weet nog goed dat haar oma er dertig jaar geleden ook al gebruik van maakte. Van Rijn: "Deze service begon midden jaren '50. Toen was het nog heel bijzonder als het avondeten thuis werd gebracht. Het werd als pure luxe gezien en mijn tante was er echt trots op. Dat hadden haar ouders moeten meemaken, zei ze altijd." Decennialang was Tafeltje Dekje overal in het land een groot succes en ook de politiek was vol waardering voor dit project.

Kentering

Begin deze eeuw kwam echter de kentering. Van Rijn: "Veel senioren kregen gelukkig meer te besteden en waren ook fitter. Hierdoor bleven ze zelf maaltijden maken of bestellen bij de thuisbezorgservice en middenstanders. De maatschappij veranderde en het aantal kwetsbare ouderen werd kleiner en kleiner. En vergeet natuurlijk ook niet de rol van de supermarkten die langer open blijven en tegenwoordig kant-en-klare maaltijden verkopen. En er zijn tientallen commerciƫle partijen die maaltijden aan huis bezorgen."

Supermarktmaaltijden

Niet iedereen is te spreken over de smaak van de supermarktmaaltijden. Marscha Panyigay is mantelzorger bij haar tante in Nieuw-Vennep. "Ik ben vorig jaar gestopt met werken, want ik kreeg van mijn werkgever een mooi bedrag om eerder te stoppen. Twee keer in de week eet ik samen met mijn tante Cor en dat is altijd gezellig. Ik schrok van de smaak van de supermarktmaaltijden. Er wordt iets overheen gegooid waardoor het langer goed blijft. En daardoor is de smaak van alle maaltijden hetzelfde." Maar bij haar tante kwam ze er al snel achter dat zij er heel anders over dacht. "Zij geniet van die maaltijden en ook haar vriendinnen die over de vloer komen, zijn het met mijn conclusie zeer oneens. Dat noemen ze dan een kwestie van smaak."

Slotconclusie

Het lijkt het er dus op dat Tafeltje dekje in Haarlemmermeer overbodig is. De Haarlemmermeerse senioren weten waar ze dagelijks hun smakelijke warme hap kunnen krijgen of thuis kunnen laten bezorgen. Daarnaast zijn veel ouderen goed in staat om zelf nog dagelijks een goede maaltijd klaar te maken.