De buurtjes hebben afgelopen zaterdag weer heel wat kilo's afval opgeraakt tijdens hun Trashwalk.
De buurtjes hebben afgelopen zaterdag weer heel wat kilo's afval opgeraakt tijdens hun Trashwalk. (Foto: Aangeleverd)

Buurt Clean-up in Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP - Een groepje natuurliefhebbers maakt elke eerste zaterdag van de maand een wandeling door Nieuw-Vennep. Dit loopje van ruim een uur heeft een speciaal doel. Het zwerfafval oprapen en verzamelen dat in Nieuw-Vennep rondslingert.

Ongeveer 85 kilo per keer

Het is allemaal begonnen halverwege 2018 toen Lianne van Heeswijk het initiatief nam met een oproep op Facebook: 'Wie heeft er zin om mee te lopen met een Trashwalk?', een rondje zwerfvuil ophalen in de omgeving van Nieuw-Vennep.

Sindsdien loopt een groepje actievelingen elke eerste zaterdag van de maand op een andere plek in Nieuw-Vennep. Meestal is dit een groot openbaar gedeelte, zoals rond het station, de Wester- en Noorderdreef, een bedrijventerrein of rond de sportscholen.

Iedereen kent het probleem van het rondslingerende plastic afval, blikjes, snoeppapiertjes, kartonnen cafetariarestanten, maar zelfs winkelkarretjes en schoenen treft het groepje aan in het openbare water. Esther van Kordelaar: "Wij hopen dat de mensen hun eigen woonomgeving netjes en schoon houden en hun straatjes en poorten schoonvegen. Daarom lopen wij minder in straten en meer bij open weggedeelten. Gemiddeld halen wij zo'n 85 kilo aan afval weg met een clubje van momenteel rond de tien mensen. In een uurtje tijd."

Inmiddels is er de Facebookpagina 'Buurt Clean-up Nieuw-Vennep'. "Het zou leuk zijn als we nog wat meer volgers krijgen en als zij ook willen meelopen. Hoe groter de groep, hoe beter de buurt opgeruimd wordt en hoe gezelliger het is. Want de opruimacties zijn niet alleen goed voor milieu en dier, maar het heeft ook een sociale functie. Het is namelijk altijd heel gezellig om elkaar te ontmoeten en het kost niks, behalve je inzet. Na de wandeling sluiten wij samen af met een kopje koffie of thee en aan het eind van zo'n ochtend gaat iedereen met een goed gevoel naar huis."

World Cleanup Day

Zaterdag 21 september is het World Cleanup Day 2019. "Op deze dag willen wij rond Jeugdland gaan trashwalken. De details komen op onze Facebook-pagina. Iedereen is welkom om te helpen."

Een keer een eerste zaterdag van de maand meelopen vanaf 10.00 uur kan ook. Aanmelden kan via de Facebookpagina 'Buurt Clean-Up Nieuw-Vennep'. (geef aan dat je 'lid' wilt worden)