Mysteryland 2018, de editie waarbij de vrouwen hun slag sloegen.
Mysteryland 2018, de editie waarbij de vrouwen hun slag sloegen. (Foto: Rowin van Diest)

Dievegges Mysteryland cel in

VIJFHUIZEN - Twee Colombiaanse vrouwen zijn donderdag 15 augustus veroordeeld tot gevangenisstraffen voor de diefstal van tientallen mobiele telefoons op festival Mysteryland.

Vorige zomer werden tijdens Mysteryland ruim tweehonderd telefoons gestolen. De politie bevestigde dat dit gedaan was door een groep bendeleden uit Colombia. Die bende werd ervan verdacht Europese festivals af te reizen om telefoons en geld buit te maken.

Vlak na het festival nam de politie in Frankrijk een grote tas met mobiele telefoons uit een Flixbus in beslag. Na lang onderzoek bleek dat die telefoons eigendom waren van de festivalgangers. Twee vrouwelijke bendeleden werden opgepakt. Donderdag kregen zij 30 en 24 maanden cel. Een 21-jarige vrouw was ruim een maand actief binnen de bende en had een leidende rol. Zij heeft de hoogste celstraf gekregen, niet alleen voor de diefstal, maar ook voor haar rol binnen een bende. Van de andere vrouw (340 is bewezen is dat zij drie dagen meewerkte in de bende.

Tegen de vrouwen werd 3 jaar celstraf geƫist. "De rechtbank neemt het beiden bijzonder kwalijk dat zij met en vooropgezet plan naar het festival zijn gekomen en de bezoekers op brutale wijze van hun telefoons hebben beroofd. Daardoor zijn ook honderden gigabytes aan foto's, filmmateriaal en andere persoonlijke data verloren gegaan."

i.s.m. Mediapartner NHNieuws