Afbeelding
(Foto: Pixabay | Steve Buissinne)

Witwasonderzoek H'meer leidt naar makelaarskantoor van onderwereld

HAARLEMMERMEER - Een witwasonderzoek in Haarlemmermeer heeft het OM naar een bedrijf geleid dat jarenlang dienst deed als makelaarskantoor voor de onderwereld. De eigenaren, een 66-jarige Hillegommer en een 61-jarige man uit Hoek van Holland, zijn opgepakt

Waar zij kantoor hielden, is niet bekend, maar het AD schrijft dat de eigenaren in beeld kwamen tijdens een witwasonderzoek in Haarlemmermeer. Door geldstromen te volgen, kwamen de FIOD en het Openbaar Ministerie Noord-Holland uit bij het bedrijf van de verdachten. Ze bleken meerdere bedrijven te hebben opgezet om hun witwaspraktijken te faciliteren. Door papieren te vervalsen, regelden ze niet-bestaande dienstverbanden - spookbanen - voor criminelen, zodat zij witte inkomsten hadden. Ook zouden ze voor leaseauto's en onderduikadressen voor de drugs- en wapenhandelaren hebben gezorgd.

In een van de spookwoningen woonde een crimineel die tot 42 maanden celstraf voor drugssmokkel was veroordeeld en het hoger beroep in vrijheid afwachtte. In zijn huis werden xtc en anabolen gevonden. Hij is vastgezet.

De twee zestigers leidden de politie naar tien criminelen. Ze worden verdacht van handel in heroïne, cocaïne, xtc, softdrugs en wapens. Behalve vuurwapens met munitie stuitte de politie op loodsen met anabole steroïden. De FIOD legde beslag op 450.000 euro contant geld en drugs en medicijnen met een waarde van ruim een miljoen euro.

Vermoed wordt dat de mannen voor 1,4 miljoen euro hebben witgewassen. Door via schimmige constructies geld uit te betalen, zorgden zij er zelfs voor dat gevangenen geld op hun gevangenisrekening gestort kregen.

Zes personen zijn opgepakt. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws