In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef.
In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef. (Foto: Rowin van Diest)

Mooie en harde tijden herleven

HAARLEMMERMEER - Het was zaterdag 20 juli feest voor iedereen met interesse in de historie van Haarlemmermeer. Een stoet van twintig tractoren maakte een lange rit door de polder. Ondanks de slechte weersomstandigheden werd iedereen warm van binnen. En zeker de kleine groep toeschouwers die dit in een ver verleden al eens gezien had, was onder de indruk.

door onze verslaggever

Trekkerrit met 20 oude tractoren

Meer-Historie is van oorsprong een historische vereniging die zich sterk maakt om de geschiedenis van de polder veilig te stellen. Meer-Historie onderzoekt, verzamelt, onderhoudt, archiveert en vertelt. Een belangrijke basis waarop Haarlemmermeermuseum De Cruquius zich kan ontwikkelen. Bewoners en de gemeente van de Haarlemmermeerpolder weten Meer-Historie te vinden bij vondsten, erfgoed uit overlijden of voor vragen.

De restauratiegroep van deze kundige en hardwerkende groep heeft een grote groep tractoren verzameld voor de Trekkerrit. Vanwege het slechte weer blijft een aantal tractoren binnen. Een vrijwilliger vraagt er begrip voor: "Het gaat hier om tractoren die al behoorlijk op leeftijd zijn. We hebben ze met veel liefde in conditie gehouden, maar onder slechte weersomstandigheden is het onverstandig ze naar buiten te laten gaan. De stoet die overbleef is klein, maar fijn."

De mannen achter het stuur zitten er bij als gladiatoren. De rit is rond de 50 kilometer en trekt overal veel publiek. Veel aandacht is er voor de Alles-Chalmers tractor uit 1956. Arthur Pronker woonde toen nog in Nieuw–Vennep en kan zich die tijd en de komst van deze tractor nog goed herinneren: "Ik was toen 16 en alles wat uit Amerika kwam, maakte indruk op me. We zagen, vanwege Schiphol, ook regelmatig soldaten en chauffeurs uit het land van Uncle Sam. We dachten dat de Marshallhulp ons land er weer bovenop had gebracht. Als jongeman geloofde je alles en je keek enorm tegen de Yankees op.

Lees verder op pagina 5

Een tussenstop bij de ijsclub in Nieuw-Vennep geeft toeschouwers de gelegenheid de tractoren goed te bekijken.
Een kijkje van dichtbij tijdens de tussenstop in Nieuw-Vennep.
Oude tijden herleven een beetje tijdens de trekkerrit.
De tussenstop bij de ijsclub in Nieuw-Vennep.
Het geluid van ronkende motoren klinkt als vanouds.
In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef.
In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef.
In optocht door Haarlemmermeer, waaronder over de Zuiderdreef.
De tussenstop bij de ijsclub in Nieuw-Vennep.