Haarlemmermeer wil nareizende vrouwen en vrouwelijke gezinsmigranten via inburgering vlot laten meedoen aan de samenleving.
Haarlemmermeer wil nareizende vrouwen en vrouwelijke gezinsmigranten via inburgering vlot laten meedoen aan de samenleving. (Foto: Pixabay | Gerd Altmann)

Haarlemmermeer doet mee aan pilot inburgering

HAARLEMMERMEER - Omdat het huidige inburgeringsstelsel niet voldoet, gaat 1 januari 2021 de nieuwe inburgeringswet gelden. De gemeenten worden daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die een pilotprogramma organiseert waarin gemeenten een actieve rol hebben, ondersteunt in de voorbereiding. De lessen en ervaringen van de pilot worden meegenomen bij de ontwikkeling van het nieuwe inburgeringsstelsel.

Gemeente Haarlemmermeer doet mee aan pilot inburgering

Gemeenten konden een aanvraag indienen bij het ministerie om een pilot uit te voeren. Van die aanvragen zijn er 21 toegekend aan in totaal 57 gemeenten die, zelfstandig of samen met andere gemeenten, inburgeraars gaan begeleiden. Vooraf zijn pilotthema's vastgesteld. Alle gemeenten konden binnen een thema eigen initiatieven indienen. Haarlemmermeer heeft actief ingezet op het thema integratie van vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten. Dit initiatief behaalde binnen deze categorie de hoogste score. Daarom stelt het Rijk 200.000 euro beschikbaar aan de gemeente om de pilot uit te voeren.

Het initiatief van Haarlemmermeer richt zich voornamelijk op de inburgering van nareizende vrouwen en vrouwelijke gezinsmigranten. In het laatste geval betreft het vrouwen die hierheen komen om samen te leven met hun Nederlandse partner. Het einddoel is om de deelnemers aan betaald werk te helpen. Haarlemmermeer wil statushouders zoveel mogelijk laten integreren en laten meedoen aan de samenleving zodat ze zich snel thuis voelen en economisch zelfstandig zijn. Als dit lukt en één van de ouders heeft werk, dan verdwijnt het gezin uit beeld bij de gemeente. Het gezin is vanaf dat moment namelijk economisch onafhankelijk. De partner kan wel een al ingezet traject afmaken, maar er wordt niet verder ingezet op de begeleiding naar werk.

Wethouder Ap Reinders tekende het convenant tussen het ministerie en de gemeente. Reinders: "We willen in Haarlemmermeer graag meer doen dan nu mogelijk is om vrouwelijke nareizigers te helpen integreren. Meedoen aan de pilot biedt onze gemeente een uitgelezen kans om juist deze vrouwen te bereiken en te helpen inburgeren. Daarmee brengen we de stap naar werk dichterbij. Hierdoor kunnen ze zich ontwikkelen binnen de Nederlandse samenleving en voorkomen we dat er een vergeten groep ontstaat."

Haarlemmermeer begint dit jaar met de uitvoering van de pilot en hoopt een groep van zo'n veertig vrouwen te bereiken. De pilot en de resultaten worden gemonitord vanuit Haarlemmermeer en geëvalueerd vanuit het Rijk.