Het buurtkastje is vastgemaakt aan de muur van De Rank.
Het buurtkastje is vastgemaakt aan de muur van De Rank. (Foto: Rowin van Diest)

Buurtkastje moet mensen tot elkaar brengen

NIEUW VENNEP - Bij De Rank hangt sinds kort een bijzonder buurtkastje. De bedoeling is simpel, levensmiddelen die je zelf niet nodig hebt, laat je in deze kast achter om medemensen te helpen die het minder hebben getroffen. De verwachtingen rond dit kastje zijn hoog gespannen.

In andere delen van het land bestaat dit soort kastjes al langer. Vooral in de hoofdstad waren enige jaren terug veel van dit soort kastjes - vooral gevuld met boeken en tijdschriften - te vinden. Een vrijwilliger van De Rank was daarvan op de hoogte: "Mijn vriend woont in de hoofdstad. Ik keek vaak in die kastjes. Niet zozeer voor mijzelf, maar om te zien of ik iemand er een plezier mee kon doen. En dat lukte heel vaak. Het probleem met levensmiddelen is, dat je moet oppassen met de houdbaarheidsdatum."

Een andere vrijwilliger van is daarvoor niet bang: "Er zijn zoveel mensen die te veel eten en drinken in huis hebben. Het is toch geweldig als je een ander die het moeilijk heeft, hiermee kunt helpen. En niemand hoeft bang te zijn voor producten die over de datum zijn. Daar let de diaconie van De Rank op. Er zijn in dat geval een aantal harde spelregels."

Iedere vrijdagochtend worden bij De Rank voedselpakketten aangeboden aan mensen die zijn aangesloten bij Voedselbank Haarlemmermeer. Deze pakketten moeten worden aangevraagd via het meldingsformulier van de Sociale Dienstverlening. Daarna kijkt de gemeente scherp of iemand wel of niet in aanmerking komt.

Complexe samenleving

Een oud-medewerker van het Sociaal wijkteam weet nog goed dat iedere situatie weer schrijnend is. "Juist de mensen die vaak het minst hebben, schamen zich om hulp aan te vragen. En dan denk ik vooral aan senioren boven de 60. Die hebben vanuit huis vaak meegekregen dat je zelf in staat moet zijn om je brood en melk te verdienen. In onze complexe samenleving is het niet voor iedereen mogelijk om dit te bereiken. Dan is het zeer terecht dat er tijdelijke steun is. En als deze groep via het Buurtkastje een extra product krijgt, is dat een goede zaak."

Besef

Een blik in het kastje toont zeer verschillende producten. Het meest opvallend is een tros bananen die vanwege het warme weer extra goed is ingepakt. Toch is de schil licht aangetast. Het is absoluut verboden om sigaretten, alcohol en medicijnen in de kast te leggen. Een milieubewuste dame met een hond kijkt met tevredenheid naar de kast. "Het is ook goed tegen voedselverspilling en we krijgen een socialere wijk." Wel zit ze met een klein probleem. "Als ik iemand zie die spullen uit het kastje pakt, durf ik ze niet aan te kijken. Ik ben bang dat die persoon dat niet leuk vindt. Binnenkort ga ik die schroom overwinnen en eens een gesprek met die persoon beginnen. Ieder mens kan ooit in een situatie terechtkomen dat je heel krap zit. En dan is het goed dat het besef er is, dat iedereen elkaar zoveel mogelijk wil helpen. En dat via zo'n kastje, hoe simpel wil je het hebben?"