Goed uit elkaar na zomervakantie

In augustus en september neemt het aantal scheidingsaanvragen aanzienlijk toe, vergeleken met de overige maanden in het jaar: 20 tot 30 procent meer. De zomervakantie is vaak het laatste duwtje.

'Gezellig moeten doen'

Een periode van rust, zoals de zomervakantie, is nogal eens de druppel die de emmer doet overlopen. De zomervakantie is dan ook een periode waarnaar niet iedereen uitkijkt. Veel gezinnen hebben vakantiestress die dikwijls voortkomt uit al aanwezige relatieconflicten, die anders naar de achtergrond worden verdrongen door zaken als werk, sport en sociale contacten.

Als een relatie al spanningen kent, worden die vaak juist tijdens de vakantie vergroot. De druk om 'gezellig te moeten doen' en 24 uur per dag in elkaars omgeving te zijn, eisen hun tol.

Soms wordt de vakantieperiode ook gezien als een laatste mogelijkheid om de relatie te redden. Onder het mom van 'Laten we het nog een keer proberen' en 'We kunnen de kinderen hun vakantieplezier niet ontnemen' worden koffers tegen beter weten in gepakt.

In plaats van rust te brengen, zorgt een vakantie er dikwijls voor dat conflicten escaleren en opgespaarde irritaties hun weg naar buiten vinden. Partners realiseren zich dat hun relatie niet meer te redden is en besluiten na de vakantie uit elkaar te gaan. Een heftige beslissing, zeker als er kinderen bij betrokken zijn.

Met de juiste hulp is het mogelijk om goed uit elkaar te gaan en de kinderen onnodig verdriet te besparen en een goede basis te leggen voor uw verdere leven.