Zorg moet ook voor minima te verzekeren zijn, vindt de gemeente.
Zorg moet ook voor minima te verzekeren zijn, vindt de gemeente. (Foto: Pixabay)

Collectieve verzekering minima blijft

HAARLEMMERMEER - Mensen met een laag inkomen kunnen blijven rekenen op de collectieve zorgverzekering van de gemeente, waarbij zij korting op hun premie krijgen. "Het doel van de collectieve zorgverzekering is om voor mensen met een lager inkomen de toegang tot betaalbare zorg te waarborgen," zegt wethouder Ap Reinders.

Zorg en Zekerheid en Univé zijn de aanbieders van de collectieve zorgverzekering. Op www.gezondverzekerd.nl worden de pakketten van de aanbieders met elkaar vergeleken. Ook kunnen Haarlemmermeerders zich daar aanmelden. Inwoners die al een collectieve zorgverzekering hebben afgesloten bij Z&Z en Univé worden door de zorgverzekeraar geïnformeerd over de verlenging. Daarnaast ontvangen zij een brief van de gemeente waarin de hoogte van de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage staat. De gemeentelijke bijdrage voor de meest uitgebreide verzekering, waarbij ook het eigen risico is meeverzekerd, is 489 euro per jaar. Voor de aanvullende verzekering bedraagt deze bijdrage 144,60 euro per jaar.

Veel minima weten de weg naar de collectieve verzekering te vinden. In totaal maken 3413 inwoners gebruik van de collectieve zorgverzekering en de verwachting is dat het aantal deelnemers niet verandert. Op grond van landelijke ervaringscijfers maakt nu bijna het maximale aantal inwoners, dat recht heeft op deze zorgverzekering, hiervan ook gebruik.