Het gehoor gaat steeds een beetje verder achteruit naarmate men ouder wordt.
Het gehoor gaat steeds een beetje verder achteruit naarmate men ouder wordt. (Foto: Aangeleverd)

Begin bijtijds met hoortoestellen

Ons gehoor gaat met de jaren beetje bij beetje achteruit. Deze langzame achteruitgang van het gehoor die samen lijkt te gaan met de leeftijd heeft een naam gekregen en heet ouderdoms-slechthorendheid.

Uit onderzoek blijkt, dat er een verband bestaat tussen ouderdoms-slechthorendheid en bepaalde genen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er meerdere factoren die ervoor zorgen dat ons gehoor met de leeftijd achteruitgaat en er zo ouderdoms-slechthorendheid ontstaat. Naast de achteruitgang die mogelijk door erfelijkheid wordt bepaald, loopt ons gehoor telkens wat schade op. Denk hierbij aan een middenoorontsteking, lawaai op het werk, belasting door muziek of het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook roken en stevig alcoholgebruik blijken een negatieve invloed te hebben.

Foute vetten

Eveneens blijkt ons voedingspatroon invloed te hebben. Overmatige consumptie van 'foute' vetten kan het cholesterolniveau in ons bloed verhogen en zo vrije radicalen produceren. Dit kan weer een verslechtering van het hoorvermogen tot gevolg hebben. Dit komt doordat het de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar het binnenoor belemmert. Gezonde vetten zoals die in vette vis kunnen het gehoor juist beschermen tegen aftakeling.

Wanneer we erg veel suikers en koolhydraten eten en daarmee meer calorieën binnen krijgen dan dat we nodig hebben voor de verbranding, dan zet ons lichaam die om in vetten. We krijgen dan te hoge triglyceridenwaarden in het bloed. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een te hoge waarden hiervan in het bloed een hoger risico van ouderdoms-slechthorendheid met zich meeneemt.

Geluiden verwerken

Ook kunnen onze hersenen minder goed in staat zijn geluiden te verwerken en onbelangrijke geluiden weg te filteren. Doordat de cognitieve processen minder snel verlopen bij het ouder worden, kan dit invloed hebben op de verwerking van spraak en dus op het verstaan ervan. Het probleem van ouderdoms-slechthorendheid zit dus niet zo zeer in de werking van het oor, maar in de werking van de hersenen. Uit een onderzoek blijkt dat ook het hormoon aldosteron een belangrijke rol speelt in leeftijdgerelateerde slechthorendheid. Hoe meer van het hormoon oudere mensen in hun bloed hebben, hoe beter hun gehoor. Hoe minder zij ervan hebben, hoe slechter hun gehoor .

Hoe het precies zit met het verband tussen gehoorverlies, cognitieve achteruitgang en dementie is nog niet duidelijk. Ook moet nog blijken of hoortoestellen de cognitieve achteruitgang en aantasting van de hersenen kunnen voorkomen of remmen. Met de onderzoeksresultaten in de hand die er nu liggen, lijkt het wijsheid het zekere voor het onzekere te nemen. Begin bijtijds met hoortoestellen.

Bron: www.audiologieboek.nl