Dokters van de Wereld wil dat ook mensen met een laag inkomen naar de tandarts kunnen.
Dokters van de Wereld wil dat ook mensen met een laag inkomen naar de tandarts kunnen. (Foto: CIGDEM YUKSEL)

Geen geld voor de tandarts, wat dan?

Kiespijn, bloedend tandvlees, daar moet je mee naar de tandarts. Beter; wie elk halfjaar op controle en naar de mondhygiënist gaat, kan veel ellende voorkomen. Maar helaas zijn tandarts en mondhygiënist niet in het basispakket opgenomen.

Je kunt die rekeningen niet declareren bij de zorgverzekeraar, dus heb je altijd een aanvullende verzekering nodig. Mensen met een laag inkomen en weinig koopkracht komen daardoor vaak in de problemen.

Een half miljoen mensen gaat niet (regelmatig) naar de tandarts. Naar schatting 250.000 mensen met een inkomen beneden modaal zijn al minstens 10 jaar niet bij een tandarts geweest. Een woordvoerster namens Dokters van de Wereld: "Duizenden mensen blijven in het welvarende Nederland met langdurige kiespijn of ontstekingen rondlopen. Dat kan niet. De helft van de mensen met een laag inkomen heeft geen aanvullende verzekering voor mondzorg, omdat dit te duur is. Veel meer dus dan de alleen de groepen die naar verhouding weinig in de tandartsstoel te vinden zijn: ouderen, dak- en thuislozen en nieuwkomers. Daarnaast hebben sommigen ook te weinig kennis over mondzorg of spreken onvoldoende Nederlands."

Voor iedereen

Dokters van de Wereld wil mondzorg bereikbaar maken voor iedereen. Niemand hoeft met een rot gebit rond te lopen. Of zich gedwongen voelen alles te laten trekken, omdat een kunstgebit goedkoper is. "Daarom bieden wij een beperkt aantal mensen een gratis tandartsbehandeling. Met de mondzorgcampagne wil Dokters van de Wereld aandacht vragen voor problemen in de toegang tot mondzorg. Met steun van de Nationale Postcode Loterij maken we duizend behandelingen mogelijk en doen we onderzoek om de situatie inzichtelijker te maken. Maar vooral pleiten we voor betaalbare mondzorg. Daarom zijn we een petitie gestart om de politiek tot actie te bewegen. Deze wordt eind 2019 aangeboden aan de Tweede Kamer. Mensen kunnen helpen door te tekenen."

https://doktersvandewereld.org