Anthony Fokker.
Anthony Fokker. (Foto: www.crash40-45.nl)

Opening '100 jaar Fokker Vliegt Voorbij'

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40- '45 aan de Aalsmeerderdijk opent zaterdag 6 juli om 12.00 uur een tijdelijke expositie over '100 Jaar Fokker Vliegt Voorbij'. Zaterdag om 12.00 uur opent Peter de Raaf, voorzitter van de FHT (Fokker Heritage Trust), de expositie.

Deze tijdelijke expositie is tot eind september in het museum te bezoeken. Indrukwekkend is het grote aantal verschillende typen dat Fokker heeft gebouwd. Dat is te zien in een fototijdlijn met de belangrijkste Fokker vliegtuigen. Het ontstaan van de Fokker vliegtuigenfabriek wordt belicht, naast een overzicht van het leven van Anthony Fokker. Illustraties van verschillende Fokker vliegtuigen die Thijs Postma zo treffend heeft neergezet, zijn ook te bewonderen. Naast foto's en illustraties staan er modellen van de Fokker vliegtuigtypes. Deze komen uit de collecties van vrijwilligers en zijn tijdelijk ter beschikking gesteld aan CRASH. Eén van de donateurs, Henk Verhoef, stelt twee Meccano modellen ter beschikking. Eén model toont de mitrailleur synchronisatie die door Fokker is geperfectioneerd. Het andere model toont de werking van de motor van de Fokker D. XXI die technisch zijn tijd ver vooruit was.

Originele resten

Het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum'40-'45 exposeert als een van de weinige musea de originele resten van bijna alle Fokker vliegtuigtypen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Meidagen van 1940. Zo zijn er resten van een Fokker D. XXI, een Fokker T. V, een Fokker C. X en van een Fokker G. I te bewonderen. Vrijwilligers van Crash groeven deze op en restaureerden ze deels. Het 100 jaar Fokker jubileum vindt het museum een mooie gelegenheid voor het tentoonstellen van deze resten. Vooral de acties die de bemanningen van die vliegtuigen hebben uitgevoerd, verdienen onverminderd de aandacht. De CRASH-gidsen vertellen met grote passie en veel kennis over de geschiedenis van de begindagen van de Tweede Wereldoorlog.

Het museum is zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur. Verder elke woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en elke tweede zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur.

www.crash40-45.nl

Fokker D-VII.