Het Wereldplein is klaar. Alle werelddelen zijn vertegenwoordigd.
Het Wereldplein is klaar. Alle werelddelen zijn vertegenwoordigd. (Foto: Vincent de Vries)

Jong en oud is trots op het Wereldplein

Jong en oud is trots op het Wereldplein

HOOFDDORP - "´t Kan verkeren", schreef dichter Jacob Cats al in 1638. Vrijdag 28 juni was de officiële opening van het Wereldplein in Graan voor Visch. Door heel hard werken en creatief denken is er na bijna 4 jaar een uniek werk voltooid. Jong en oud gaat veel plezier beleven van het Wereldplein.

Naar idee kinderen

Ooit was het plein voor Integraal Kind Centrum (IKC) Wereldwijs een gewone plek, zoals er in ons land duizenden zijn. Beton, saai en niemand kon er enthousiast van worden. Gelukkig was er een groep enthousiaste mensen met een missie. Kees Klaassen, penningmeester van het Wereldplein, was er een van. "Er ontstond een plan om deze plek helemaal te gaan veranderen. Het moest een kinderparadijs worden voor de hele wijk. Groen, educatief en openbaar. Iedereen van jong tot oud moest hier met plezier naar toe kunnen komen. Een plein waar kinderen kunnen spelen tijdens en buiten schooltijd. En een plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, om zo de sociale cohesie te bevorderen. En daarbij wilden we volop denken aan duurzaamheid."

Wereldwijs is de basisschool in de wijk Graan voor Visch, maar daarnaast nog zoveel meer. Het pand huisvest een peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang én geeft les aan kinderen die korter dan een jaar in Nederland zijn (schakelklassen). Een schoolmedewerker: "Mede door het ouderinitiatief 'Kleurrijk Wereldwijs' stijgt nog elk jaar ons leerlingenaantal. Een nieuw concept bracht ook een nieuwe naam, IKC Wereldwijs. Inmiddels is de ingang naar een centrale plaats verhuisd en zijn er uitbreidingen gerealiseerd. Door de ontwikkeling van gewone basisschool naar Integraal Kind Centrum is men ook kritisch gaan kijken naar in wat voor omgeving de kinderen les krijgen. Wereldwijs legt de nadruk op bewegen. Om deze positieve veranderingen door te zetten, waren er plannen om het speelplein op te knappen. Dat was het begin van de plannen voor dit plein."

Vier jaar geleden heeft de school zich aangemeld bij de Groene Kapstok. Er werd een projectteam opgericht dat zich bezig ging houden met de plannen voor de ontwikkeling en het financiële plaatje. Klaassen: "De gemeente heeft goed geholpen en ook tal van andere partijen zijn we zeer dankbaar."

Lees verder op pagina 3

Wethouder Marjolein Steffens knipt het lint van kinderen door; het Wereldplein is geopend.
Kinderen graven een rivier in de waterzandbak.