Vliegtuiggeluid is te verminderen door de ervaring ervan aan te pakken.
Vliegtuiggeluid is te verminderen door de ervaring ervan aan te pakken. (Foto: Pixabay)

Verrassende aanpak vliegtuiggeluid

HAARLEMMERMEER - Zijn gebouwen en buurten rond luchthavens zo te ontwerpen dat mensen er minder last hebben van vliegtuiggeluid? Ja, stelt bouwkundige Martijn Lugten. Op een onderzoek naar dit onderwerp promoveerde hij aan universiteit Cambridge.

Ervaring 'herrie' simpel te verminderen

Aan de kant van een gebouw zonder zicht op overvliegend luchtverkeer, is het aanmerkelijk stiller dan aan de kant waar dat zicht er wel is. Martijn Lugten: "Dat zijn grote verschillen. Hogere gebouwen hebben een meer afschermende werking, maar het geldt ook bij woningen van 7 meter." Woningen in de buurt van luchthavens kunnen dus het best parallel aan de vliegroutes gebouwd worden,de tuin aan de achterkant. "Dit geldt vanaf 200 meter van de vliegroute, niet pal eronder."

Hogere gebouwen schermen beter af dan lagere, tenminste wanneer de gevels niet van glas of ander hard materiaal gemaakt zijn. Dat weerkaatst. Groene gevels en daken zijn gunstiger: die nemen geluid op, al geldt dit met name voor hogere geluidsfrequenties, zoals suistonen. Dakranden die uitsteken hebben ook een geluidwerende werking en loggia's (balkons binnen de gevelwand) en gevelornamenten verstrooien geluid. Lugten: "Zo zijn er verschillende maatregelen waar je bij het ontwerpen van huizen en gebouwen gebruik van kunt maken, afhankelijk van de situatie."

Lugten onderzocht daarnaast of je met ingrepen in de omgeving de ergernis van mensen over vliegtuiglawaai kunt verminderen. "Niet het daadwerkelijk verminderen van de decibellen, maar om de hinder die mensen ervaren." In een virtual reality-omgeving deed hij samen met een promovendus psychologie van VU Amsterdam tests. "Het blijkt dat mensen in een groene omgeving minder overlast ervaren. Het was verrassend om te zien dat, als we aan een omgeving alleen een paar bomen toevoegden, mensen vliegtuiggeluid minder hinderlijk vonden." Ook het geluid van kabbelend water of zingende vogels helpt de ergernis over vliegtuiggeluid verminderen.

In opdracht van provincie Noord-Holland en Haarlemmermeer en Amsterdam onderzoekt Lugten de mogelijkheden voor een aantal buurten in Hoofddorp, Aalsmeer en Amsterdam. Ook naar Rijsenhout wordt gekeken. Lugten is 'gematigd optimistisch'. "Het is niet zo dat je vliegtuiggeluid straks niet meer hoort of er helemaal geen last meer van hebt. Maatregelen op de grond maken het niet compleet stil, maar ze bieden zeker kansen."

Wethouder Jurgen Nobel is enthousiast. "Schiphol zorgt voor brood op de plank, maar zorgt ook voor overlast. Vliegtuigherrie, we denken continu na over hoe we die overlast kunnen verminderen. We zijn nu bezig met het zoeken naar een goede proefopstelling binnen Haarlemmermeer, zodat Martijn Lugten verder kan testen, want het geluidsadaptief bouwen heeft de toekomst."

haarlemmermeergemeente.nl