Schiphol.
Schiphol. Foto: Pixabay

Ultrafijn stof rond Schiphol

SCHIPHOL - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde donderdag 27 juni een onderzoek naar ultrafijn stof in het Schipholgebied. Gekeken is naar de korte termijneffecten van ultrafijn stof op de gezondheid van kinderen en volwassenen.

Bij kinderen en volwassenen zijn kortdurende verminderingen in de longfunctie gemeten en bij volwassenen zijn er ook kortdurende vermindering van de hartfunctie gemeten bij tijdelijk hogere dosis blootstelling. Gemiddeld zijn deze veranderingen klein. Ze hoeven niet tot directe gezondheidsklachten te leiden. Voor mensen met bijvoorbeeld astma of hartaandoeningen, kunnen deze veranderingen tijdelijk groter zijn.

De wethouders volksgezondheid (Mieke Booij) en Luchthavenzaken (Jurgen Nobel): "De gezondheid en veiligheid van onze inwoners en ondernemers zijn ontzettend belangrijk, zeker in relatie tot het luchthavengebied, maar ook voor bedrijventerreinen met zware industriƫle processen of wegverkeer. De RIVM-onderzoeksresultaten nemen we mee in gesprekken over 'samenleven met de luchthaven'. Met de luchthaven kijken we hoe het beter, gezonder en duurzamer kan. En hoe we kunnen zorgen dat omwonenden en ondernemers zo min mogelijk last hebben van de luchthaven. We maken progressie, maar het kan altijd beter. Zeker als iets effect heeft op de gezondheid van onze inwoners."

Lees verder op pagina 5