Schiphol.
Schiphol. Foto: Pixabay

Rapport ultrafijn stof rond Schiphol

Vervolg Voorpagina

Het RIVM stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat de gezondheidseffecten van het vliegverkeer anders zijn dan die van het wegverkeer. Dit maakt het voor Haarlemmermeer extra complex, omdat de goede bereikbaarheid en hoge werkgelegenheid ook veel verkeersbewegingen met zich meebrengt. Denk aan de A4, A5, A9, A10 en diverse provinciale en lokale wegen.

Doordat er nog geen andere grootschalige onderzoeken naar ultrafijn stof zijn gedaan, is het lastig te vergelijken met andere gebieden. Ook binnensteden, verkeersaders of havengebieden zouden een hogere concentratie ultrafijn stof kunnen hebben bij bepaalde activiteiten en windrichtingen. Want de windrichting is medebepalend voor een hogere concentratie.

Wethouders Booij en Nobel: "We willen weten wat de effecten op lange termijn zijn. Dit onderzoek loopt nog, maar de uitkomsten nemen we mee in de gesprekken met Schiphol en andere stakeholders. De resultaten voor de lange termijn worden in 2021 verwacht. We zullen het RIVM vragen naar specifiekere informatie over de verschillen tussen fijnstof van wegverkeer en vliegverkeer. En we willen graag meer vergelijkingsmateriaal voorhanden hebben."

www.rivm.nl.
www.ggdkennemerland.nl

Bron: haarlemmermeergemeente.nl