Bouwkranen op een bouwterrein.
Bouwkranen op een bouwterrein. (Foto: Pixabay)

Gemeente wil meer betaalbare woningen

HAARLEMMERMEER - De gemeente wil dat er komende 20 jaar zo'n 20.000 woningen worden bijgebouwd. In de afgelopen decennia zijn vooral eengezinswoningen gebouwd, nu is er behoefte aan appartementen voor ouderen en jongeren. Om aan die vraag te voldoen, werkt de gemeente samen met ontwikkelaars, woningcorporaties en zorgpartijen.

Tempo is geboden

"We willen alle inwoners een fijne en passende woning kunnen bieden", zegt wethouder Mieke Booij, die met collega-wethouder Jurgen Nobel het woonbeleid vormgeeft. "Een uitdaging, want er is op dit moment een grote schaarste, zowel bij huur- als bij koopwoningen en in alle prijsklassen. We willen de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen verkorten en het aanbod voor de middeninkomens vergroten."

De gemeente bouwt zelf geen woningen. "Maar we kunnen met ontwikkelaars en woningcorporaties afspreken wat ze gaan bouwen", legt Nobel uit. "Dat doen we onder meer in bouwvergunningen en bestemmingsplannen. Zo moet de helft van alle nieuw te bouwen woningen betaalbaar zijn voor mensen met een laag- of middeninkomen. Om onze woningbouwambitie te realiseren, is een goede samenwerking met marktpartijen noodzakelijk."

Nobel vindt het belangrijk dat er meer woningen komen voor de veelal jonge woningzoekenden met een inkomen net boven modaal. "Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en voor hen zijn er nauwelijks betaalbare koop- of huurwoningen. Een groot deel van deze groep blijft thuiswonen of verlaat de gemeente. Dat willen we niet."

Zorg op maat

Booij wijst op een andere groep die aandacht verdient: mensen die uit een (zorg)instelling komen. "Zij willen weer graag zelfstandig of begeleid wonen. De vraag naar woningen waar zorg op maat kan worden geboden, neemt toe."

De gemeente neemt ook andere maatregelen. Om jongeren sneller aan een woning te helpen, zijn er voor hen tijdelijke huurcontracten, waarbij hun inschrijfduur bij Woningnet doorloopt. Zij kunnen een aantal jaren in een jongerenwoning wonen en maken daarna plaats voor de volgende. Voor Haarlemmermeerders die voor het eerst een huis kopen, is er een starterslening. Hiermee kunnen zij een deel van de aankoopsom tegen gunstige voorwaarden lenen.

Voor uitvoering van de plannen is tempo geboden, maar diverse factoren kunnen roet in het eten gooien. Zoals de stikstofproblematiek.

Verschil maken

"Wij zijn optimistisch", zegt Nobel. "Er gaat heel wat gebeuren in de polder. Ik ben er trots op dat we het verschil kunnen maken voor wie een huis zoekt." Booij: "En los van alle ontwikkelingen, blijft het belangrijk dat de kernen hun identiteit behouden." Het woonbeleidsprogramma wordt binnenkort met de raad besproken.

haarlemmermeergemeente.nl

Aantallen woningen zijn een inschatting per 1 juli 2019 voor de acht grootste ontwikkellocaties.