De legendarische Anthony Herman Gerard Fokker blijft een boeiende persoonlijkheid.
De legendarische Anthony Herman Gerard Fokker blijft een boeiende persoonlijkheid. (Foto: Aangeleverd)

Fokker reünie in Transport Museum

NIEUW-VENNEP - Dit jaar wordt gevierd dat het 100 jaar geleden is dat de KLM en Fokker werden opgericht. Stichting Fokker Erfgoed verzorgt in het NTM (Nederlands Transport Museum) aan de Lucas Bolsstraat zondag 29 september een reünie voor alle oud Fokker-medewerkers en anderen geïnteresseerden zijn in de historie van Fokker. De legendarische Anthony Fokker wordt volop besproken. Zijn levensverhaal blijft boeien.

Oprichter blijft boeiende persoonlijkheid

Het museum werkt graag aan het evenement mee, zeker omdat de voormalige Bolsfabriek waarin zij gevestigd is, jarenlang door Fokker is gebruikt als kantoor en onderdelenopslag.

Er is veel te zien in een nieuwe hal die het museum in gebruik heeft genomen. Zo is er een grote Fokker-tentoonstelling, met als hoogtepunt een 1-op-1-model van een Fokker F.7b-3m uit 1930 in de kleuren van de jubilerende KLM.

Bovendien worden twee theatrale lezingen gehouden door acteur Ab Gietelink van Theater Nomade, over het leven en werk van Anthony Fokker (om 12.00 en 15.00 uur). Tot slot is er een kleine luchtvaartmarkt en is in de hoofdhal van het museum nog steeds de tentoonstelling te zien van luchtvaartschilder Thijs Postma. Zijn expositie bestaat uit zestig werken.

Wie was Anthony Herman Gerard Fokker? Hij werd in 1890 in Nederlands-Indië geboren als zoon van een welgestelde koffieplanter. Vier jaar later besloot het gezin Fokker terug te keren naar Haarlem. Tijdens zijn studietijd raakte hij gefascineerd in de luchtvaart. Hij ontwierp zijn eerste vliegtuig, de Spin. Dankzij de V-stand was het toestel opmerkelijk stabiel. Met dit toestel gaf hij in 1911 een demonstratievlucht. De bevolking stond ademloos te kijken en ons land had er een echte held bij. Tot en met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bleef Fokker in Duitsland als stuntvlieger actief.

Jachtvliegtuigen

Fokker ontwikkelde verschillende soorten jachtvliegtuigen en vond de gesynchroniseerde mitrailleur uit waardoor de gevechtskracht van het jachtvliegtuig toenam. Fokker zou er steenrijk van worden. Van dit geld kon hij in 1919 zijn eigen vliegtuigenfabriek stichten. Contacten met de Verenigde Staten waren er volop, want dat was het land van de luchtvaart. Als zakenman en stuntvlieger had hij een heldenstatus opgebouwd die nooit meer zou verdwijnen.

Behalve vliegtuigen had hij nog een andere grote hobby; vrouwen. Voortdurend waren er dan ook sensationele verhalen over heftige affaires en uitspattingen. Zijn huwelijken liepen niet 'voorspoedig'. Zo sprong zijn tweede vrouw uit het raam van haar wolkenkrabber. Fokker bekende dan ook vlak voor zijn dood, dat hij misschien niet zo geschikt was voor de huwelijkse staat. Fokker stierf op 49-jarige leeftijd aan de complicaties van een operatie. Zijn as werd bijgezet op begraafplaats Westerveld in Driehuis. Zijn roem is gebleven. Hij staat nog altijd prominent in de Top 10 van meest bewonderde landgenoten.

De Fokker-reünie begint 11.00 uur. Bezoekers die thuis luchtvaartobjecten hebben en er een goed doel voor zoeken zijn van harte uitgenodigd om die spullen mee te nemen.

FB: NederlandsTransportMuseum
www.nederlandstransportmuseum.nl