Erespelden voor twee vrijwilligers voedselbank

HALFWEG / HOOFDDORP - Locoburgemeester Ap Reinders reikte vrijdag 13 september in Voedselbank Haarlemmermeer in Hoofddorp de gemeentelijke erespeld uit aan Margaretha Smit-Snijder en Klaas Roodenburg, vrijwilligers van de Voedselbank.

Erespelden voor twee vrijwilligers voedselbank

Margaretha Smit-Snijder (71) is sinds 2006 uitdeelcoƶrdinator bij Voedselbank Halfweg. Na de samenvoeging met gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is het uitdeelpunt in Halfweg groter geworden en is het werk toegenomen. Naast het verzorgen van de wekelijkse uitdeel en de opvang van klanten, neemt Smit deel aan de vergaderingen voor coƶrdinatoren en onderhoudt ze de wekelijkse contacten met het aanvraagteam. De Voedselbank bedient gemiddeld 640 klanten in gemeente Haarlemmermeer. Het is een intensieve klus die Smit al jaren belangeloos uitvoert.

Naast haar werk voor de Voedselbank zet Smit zich op vele terreinen sinds 1994 in voor de samenleving. Ze gaf jeugd EHBO-lessen, was jeugdouderling voor de hervormde en gereformeerde kerk, deed het management voor een kinderkoor en ze is nog steeds actief voor de Zonnebloem als ook voor de jaarlijkse bazaar van de protestantse gemeente Halfweg-Zwanenburg.

Actief

Klaas Roodenburg (84) was sinds 2008 uitdeelcoƶrdinator bij Voedselbank Haarlemmermeer. Een bijzonder actieve vrijwilliger die zich met hart en ziel heeft ingezet voor de Voedselbank. Hij was verantwoordelijk voor het wekelijks uitdelen van de voedselpakketten aan de klanten. Daarnaast ging hij met zijn eigen aanhanger steeds op pad om de voedselpakketten, die onder andere door de kerk werden geschonken, op te halen en weg te brengen. Zijn vaste rit was naar Rijsenhout. Hij was meer dan een voedselverstrekker, hij was de belichaming van de Voedselbank. Iedere vrijdag ontving hij in de kerk zijn klanten, hij haalde zelf de kratten uit Hoofddorp op. Ook na de brand in de kerk van Rijsenhout in 2017 regelde Roodenburg zelf een tijdelijk uitdeelpunt. Wanneer klanten om medische redenen niet konden komen, ging hij het persoonlijk brengen. De hand- en spandiensten voor de loods, aanwezig zijn in geval van bijzondere omstandigheden; het bestuur deed nimmer tevergeefs een beroep op hem.

Roodenburg moet noodgedwongen de Voedselbank verlaten. Vanwege zijn leeftijd kon hij niet langer op zijn boerderij wonen en is hij naar Bennebroek verhuisd. Tekenend is dat hij zijn aanhangwagen schenkt aan zijn opvolger, die hij zelf regelde en persoonlijk inwerkt.

Nieuwe locatie

Binnenkort wordt de nieuwe locatie van Voedselbank Haarlemmermeer geopend. De uitreiking van de erespeld was tijdens de jaarlijkse barbecue voor vrijwilligers, voor de laatste keer op de oude locatie.