Het Oude Raadhuis in Hoofddorp is hét Monument van het jaar.
Het Oude Raadhuis in Hoofddorp is hét Monument van het jaar. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

Het Oude Raadhuis Monument van het jaar 2019

HAARLEMMERMEER - Wethouder Cultuur Marja Ruigrok maakte zaterdag 14 september het Monument van het jaar bekend. Winnaar is het Oude Raadhuis in Hoofddorp.

Het Oude Raadhuis winnend Monument

Jaarlijks aandacht voor bijzonder cultureel erfgoed

"Voor de vijfde keer in de geschiedenis van Haarlemmermeer is een Monument van het jaar gekozen. Als gemeenschap geven we samen meer en meer betekenis aan deze prijs en bouwen we samen aan een mooie traditie!" sprak de wethouder bij de uitreiking.

Met de verkiezing wil het gemeentebestuur de aandacht vestigen op het bijzondere en diverse culturele erfgoed in Haarlemmermeer. Ook zoekt de gemeente aansluiting bij de landelijke Open Monumentendag, jaarlijks in het tweede weekend van september. Dit jaar is het thema 'Plekken van Plezier' en gaat het over de plekken waar mensen voor en mét plezier naartoe gingen en gaan. In sommige monumenten kunnen bezoekers genieten van kunst, toneel, film of trouwen.

De erfgoedcommissie nomineerde drie monumenten die bij dit thema aansluiten: het voormalig gemeentehuis van Haarlemmerliede en Spaarnwoude in Halfweg, het Oude Raadhuis en Sugar City in Halfweg. Inwoners konden hun stem uitbrengen. In totaal zijn 1153 stemmen uitgebracht, waarvan 239 op het voormalige gemeentehuis van Haarlemmerliede / Spaarnwoude, 320 voor Sugar City en 594 stemmen voor het Oude Raadhuis.

Het Oude Raadhuis is het voormalig raadhuis van Haarlemmermeer en is rijksmonument. Het middendeel van het gebouw heeft deels een plat dak met een klokkentorentje met koperen dak (de klok bevindt zich nu in het nieuwe raadhuis). De voorgevel heeft een balkon met het gemeentewapen van Haarlemmermeer. Tegenwoordig is theater De Meerse hier gevestigd met voorstellingen, concerten en films. Daarnaast is het een sfeervolle trouwlocatie.