Boompjes worden in het Bulderbos geplant.
Boompjes worden in het Bulderbos geplant. (Foto: Aangeleverd)

Bijna vijftig nieuwe fruitbomen in Haarlemmermeer aangeplant

HAARLEMMERMEER - Op diverse plekken in Haarlemmermeer zijn bijna vijftig fruitbomen aangeplant. De Heer Land & Water, die het groen in de regio onderhoudt in opdracht van de gemeente, leverde de bomen.

De fruitbomen-actie past perfect in de campagne 'Biodiversiteit, help jij een handje?' van Groen Haarlemmermeer. Hierin werken twintig groene organisaties in Haarlemmermeer samen aan een grotere biodiversiteit.

De imkervereniging kreeg twintig fruitbomen op haar Bijenpark aan de Spieringweg in Cruquius. Hier staan de bijenvolken van de imkers en worden de zwermen opgevangen uit Haarlemmermeer. Daarnaast kon de dorpsraad van Beinsdorp zich verheugen op tien appel-, peer- en pruimenboompjes. Het Vlinderweitje van het Bulderbos ontving acht fruitbomen om de biodiversiteit van dit bos te bevorderen. Tot slot ontving De biologische tuinderij / zorgboerderij Landyn in Zwaanshoek tien laagstam fruitbomen, omdat een lage boom makkelijker plukbaar is. De organisaties hebben de bomen met hun vrijwilligers geplant.

IVN heeft bij de Landyn met vrijwilligers en zorgcliënten een tuin op basis van permacultuur aangelegd. Nu zijn ze bezig met een voedselbos. De basis is klaar, maar er is niet genoeg ruimte voor nieuwe boompjes. Dit voedselbos en de tuin met permacultuur wordt gebruikt voor educatie. Op de Landyn wordt samen met de natuur gewerkt en het biologisch-perma-voedselbos laat mooi zien dat je de natuur steeds meer zijn gang kunt laten gaan. Het voedselbos wordt onderwerp van studie voor het Kaj Munkcollege, die er een les over maakt voor leerlingen van Montessori school Floriande die vanaf maart komen moestuinieren.