Bijna de helft van de Nederlanders haalt een kerstboom in huis.
Bijna de helft van de Nederlanders haalt een kerstboom in huis. (Foto: Pixabay)

Echte kerstboom blijft onder Noord-Hollanders het populairst

REGIO - Maar liefst 45 procent van de Noord-Hollanders haalt dit jaar een echte kerstboom in huis. Daarmee wint de naaldboom het van de kunstkerstboom die bij 40 procent van de Noord-Hollanders in de woonkamer staat. Dat blijkt uit onderzoek van bouwmarktketen Hornbach.

En of die boom nu echt of nep is, uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna 90 procent van de Nederlanders een kerstboom plaatst. Slechts 11,7 procent van onze landgenoten viert kerst zonder boom.

"Een verrassende uitkomst", vindt Maarten Post, Marketing Manager van Hornbach Bouwmarkt Nederland. "Want uit ons onderzoek blijkt dat de kunstkerstboom dit jaar flink terrein wint. De meeste Nederlanders (45 procent) plaatsen een boom. Van hen gaat 39 procent voor een echte kerstboom. Geklust wordt er ook: bijna 5 procent van de Nederlanders bouwt zijn boom zelf. Van houten latjes bijvoorbeeld." Het onderzoek laat bovendien zien dat de kerstboom bij ruim 60 procent van de Nederlanders tot 6 januari, Driekoningen, blijft staan.

Hoewel de kunstkerstboom dus aan terrein wint, blijft de traditionele naaldboom in Noord-Holland favoriet. "Een echte boom geeft veel mensen toch het échte kerstgevoel", vervolgt Post. "Het ritselt en ruikt lekker." Niet alleen in Noord-Holland is de echte kerstboom favoriet. Ook in Zuid-Holland, Groningen en Flevoland verkiest men een naaldboom boven een kunstkerstboom.

Het onderzoek laat tevens zien dat Nederlanders online gemiddeld 35 euro uitgeven aan kerstversiering.

www.hornbach.nl/actueel/hornbach-kerstonderzoek