Bedrijvenpark De President.; de watergang langs de Johan Enschedelaan in Hoofddorp met twee rijen lantaarnpalen.
Bedrijvenpark De President.; de watergang langs de Johan Enschedelaan in Hoofddorp met twee rijen lantaarnpalen. (Foto: Margo Oosterveen)

Met zo min mogelijk energie de openbare ruimte optimaal verlichten

HAARLEMMERMEER - De missie van gemeente Haarlemmermeer is en blijft de openbare ruimte zo zuinig mogelijk te verlichten. Patrick Wever, dé specialist op dit gebied heeft wethouder Marjolein Steffens-van de Water onlangs gerapporteerd over de stand van zaken. Duidelijk is dat Haarlemmermeer op schema ligt en dat er zich tal van ontwikkelingen aandienen waarop de gemeente kan inspelen.

door de gemeente

Duurzaam omgaan met energie vergt soms hogere investeringen, zegt Wever. "Die verdien je terug. Maar welke grenzen wil je stellen aan de terugverdientijd?'' Er is nog iets waar de gemeentelijke specialist openbare verlichting tegenaan loopt; bij de aanschaf van nieuwe systemen horen abonnementen die na verloop van tijd niet meer worden ondersteund. "Omdat er wéér een nieuw systeem is bedacht", zegt hij zuchtend.

Led

In de wereld van de openbare verlichting draait het om verrassend veel méér dan om lampen die uit- en aangaan. Wever heeft het over led-verlichting, statisch en dynamisch dimmen van de openbare verlichting, Solar-verlichting en de astroklok.

Haarlemmermeer is goed op weg met de energiezuinige led-verlichting, zegt hij. Er staan nu zo'n 44.000 lichtpunten of armaturen. Ongeveer de helft daarvan is led-verlichting. In 2012 is begonnen met de vervanging van gebruikelijke verlichting door led-verlichting. Ondanks dat er vele duizenden lichtpunten bijkomen, is de verwachting dat in Haarlemmermeer de hoeveelheid verbruikte stroom voor de openbare verlichting in 2020 met een kwart is verminderd in vergelijking met 2013. In het Energieakkoord van het Rijk wordt uitgegaan van 20 procent. Haarlemmermeer zit daar dus wat boven.

Wever voorziet dat in 2019 en 2020 in totaal zo'n zesduizend 'oude' lantaarns wijken voor led-verlichting. Met nóg minder energieverbruik als gevolg. "Uitbreiding niet meegerekend", nuanceert hij. Nog een verwachting is dat in 2028 de openbare verlichting in Haarlemmermeer volledig met led-lampen is uitgerust.

Geen kapitaalvernietiging

Ook in volgende jaren gaat de gemeente door met de vervanging door led-verlichting. "Bewust is gekozen voor gestaag en niet voor supersnel", zegt Wever. "De led-technologie, zagen we toen al, maakte een snelle ontwikkeling door en de verwachting was dat de prijzen zouden dalen. Ook wilden en willen we kapitaalvernietiging voorkomen. Daarom vervangen we de lantaarns aan het einde van hun levensduur.

lees het volledige artikel op rodi/nl/regio/haarlemmermeer