Column Z Lijner

Ieder nadeel heb ze voordeel

Mooie woorden van de legendarische Johan Cruijff die ook vandaag de dag nog goed toepasbaar zijn. De afgelopen maanden lag het politieke leven zo ongeveer stil. Een periode die het voor een eenvoudig columnist des te uitdagender maakt om toch wekelijks een column te vullen. Nu het zomerreces erop zit breken – gelukkig – weer tijden aan die schreeuwen om commentaar vanaf de zijlijn.

Het worden weer boeiende tijden. Wanneer komt het hotel in het Beusebos? Hoe lang laat het half verdiept parkeren voor het gemeentehuis nog op zich wachten? Wat gaat de nieuwe markthal allemaal brengen? Wanneer volgen berichten over de toekomst van Bellevue? Vragen, veel vragen die schreeuwen om antwoorden. Wat ook een vraag kan zijn is hoe men het parkeervraagstuk denkt op te lossen wanneer de plannen voor het terrein van PostNL worden uitgevoerd. Bij lange na niet genoeg parkeerruimte voor de toekomstige bewoners.

Nu heb ik mij door een ingewijde laten vertellen dat Projectontwikkelaar Snippe een lumineus plan heeft. Snippe is van plan om in het (fraaie) wooncomplex PostNL maar liefst vijf 'deelauto's' op te nemen. Binnenstedelijk wonen is ook een bewuste keuze voor géén of minder auto. Wanneer deelauto's deel uit maken van het wooncomplex dan is de drang om over een eigen auto te beschikken al snel gereduceerd.

Even naar de dokter, snel een boodschap doen, kortom het gewone dagelijkse autogebruik rond het eigen huis kan net zo goed (en veel goedkoper) met een deelauto. Wonen in de binnenstad heeft voor- en nadelen. Gebrek aan parkeerruimte is zo'n nadeel. Maar nu dat door middel van een deelauto kan worden opgelost is dat nadeel opeens veranderd in een voordeel.

Cruijff had het bedacht kunnen hebben.