Het prachtige Damplein in het hartje van de stad.
Het prachtige Damplein in het hartje van de stad. (Foto: aangeleverd)

Stadswandeling in handelsrijk Edam

EDAM - Edam is de plek waar het vroeger vooral gebeurde. In de veertiende en vijftiende eeuw meerden hier grote tweemasters aan, teruggekeerd van overzeese reizen, het scheepsruim vol met vis. Op de dam werd die buit verhandeld en vervolgens via de rivier de IJe verder vervoerd het achterliggende Zeevang in.

Al die handel bracht Edam enorm veel rijkdom. Net als de scheepsbouw die zich er in het kielzog van al dat scheepsverkeer vestigde. De kaas verkoop deed in die tijd al een duit in het welvaartszakje, want Edammer kaas wordt hier al sinds mensenheugenis gemaakt.

Stille getuigen van dat welvarende verleden zijn de Patriciƫrshuizen die hier voornaam langs de Voorhaven staan, het statige raadshuis, de kaaswaag en de oude scheepswerf Groot aan de Kwakelsteeg. Van het tumul- tueuze verleden is in Edam nog maar weinig te merken. Als een deftige dame ligt het tegenwoordig kalmpjes aan het Markermeer haar bezoekers te imponeren met haar goed geconserveerde centrum. De handel is overigens wel gebleven, want veel historische panden vormen tegenwoordig het decor voor de leukste winkeltjes, antiekzaakjes en horeca.

Genoeg reden om eens echt goed naar dat mooie centrum van Edam te kijken. En hoe kan dat beter dan tijdens een stadswandeling met een gids? Iedere zaterdag om 14:00 uur worden stadswandelingen georganiseerd vanuit VVV Edam aan het Damplein.

Bron: Bureau Toerisme Laag Holland