Fragment uit Blaze van Ethan Hawke.
Fragment uit Blaze van Ethan Hawke. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die komende dagen in Filmhuis Purmerend worden vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater De Purmaryn).

Vrijdag 30 augustus God Only Knows van Mijke de Jong, Nederland, 2019, 78'.

Nadat de depressieve Thomas (57) op Witte Donderdag in een vlaag van wanhoop in een gracht is gesprongen, schiet zijn grote zus Doris onmiddellijk te hulp om de crisissituatie te verlichten. Als zij even niet bezig is met het organiseren van hulp aan vluchtelingen, staat zij permanent klaar voor haar broertje.

Hun jongere zus Hannah, die goed aan de weg timmert als fotograaf, denkt dat het voor iedereen beter zou zijn als Thomas professionele hulp zou accepteren. In fragmenten uit oude brieven klinkt de diepe en emotionele band door die tussen Doris, Thomas en Hannah bestaat, maar wanneer ze samen zijn, liggen conflicten voortdurend op de loer.

Hun interactie, die in de dagen erna steeds explosiever wordt, is venijnig en hartverwarmend, pijnlijk en grappig tegelijk. Onder dit alles sluimert hun christelijke opvoeding, met waarden als opoffering, naastenliefde, lijden en schuld, die in de passietijd onvermijdelijk de kop opsteken.

Vriendenvoorstelling

Zaterdag 31 augustus en dinsdagmiddag en -avond 3 september Blaze van regisseur Ethan Hawke, 2018, 129'.

Het betreft een vriendenvoorstelling, die gratis toegankelijk is voor vrienden van Filmhuis Purmerend, op vertoon van hun vriendenpas. Als er plek is, ook toegankelijk voor andere bezoekers.

De kleurrijke singer-songwriter Blaze Foley was een sleutelfiguur in de Texas Outlaw muziekbeweging van de jaren '70 en '80. Woonde in de jaren 1970 een tijd in een boomhut in Georgia samen met zijn vriendin Sybil Rosen. Foley plakte ducttape op de toppen van zijn cowboylaarzen om de Urban Cowboy-mensen te bespotten met hun zilveren cowboylaarzen. Later maakte hij een pak met ducttape waarin hij altijd rondliep. Bij zijn begrafenis werd zijn kist door zijn vrienden bedekt met ducttape.

Le Semeur

Vrijdag 6 en dinsdagmiddag en -avond 10 september de film Le Semeur van Marine Francen, Frankrijk / België, 2017, 98'.

Als het leger van Napoleon III een opstand neerslaat, worden alle mannen uit het bergdorpje van Violetta gedeporteerd. De overgebleven vrouwen moeten het zelf zien te rooien. De oogst moet worden binnengehaald, de huizen vragen de nodige reparaties en er moet ook worden gezaaid. Na maanden zonder uitzicht op een terugkomst van de mannen, worden de vrouwen wanhopig en zijn bang om kinderloos te blijven. Violetta en haar vriendinnen zweren een eed dat ze de eerste de beste man die in het dorp verschijnt, zullen delen…

Jaloerse vrouwen

Wanneer hoefsmid Jean in het bergdorpje aankomt op zoek naar werk en een slaapplaats, weet hij niet wat hem overkomt. Hij is blij met de meer dan vriendelijke ontvangst. Terwijl er tussen Jean en Violetta een tedere verliefdheid begint te groeien, kijken de andere vrouwen jaloers toe achter hun luiken. Hoe ver gaat de solidariteit als er liefde in het spel komt?

Kijk op de website

De middagvoorstellingen beginnen om 13.30 uur, de avondvoorstellingen om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon van de vriendenpas € 6,-). Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar tref je ook informatie over de andere films. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

In Le Semeur is te zien hoe ver de solidariteit gaat als er liefde in het spel komt.