De mannen hebben er zin in.
De mannen hebben er zin in. (Foto: Han Giskes)

Kortebaandraverij is veilig gesteld

Vervolg van de voorpagina

grootste reünie van Purmerend zeker te stellen. We geven onze ogen op 12 september aanstaande, tijdens de eerstvolgende harddraverij, goed de kost en springen bij waar het nodig is . Voor dit jaar heeft Jan alles nog geregeld, maar we gaan hem op alle gebieden ontlasten. Vanaf volgend jaar gaan we echt de taken verdelen."

"We gaan dit jaar zeg maar als stagiaires aan de bak", aldus Gertjan Otto lachend. Dan serieus: "We moeten niet vergeten dat op een dag als de tweede donderdag in september niet minder dan 36 vrijwilligers van 's morgens tien uur tot 's avonds halfnegen in touw zijn om alles goed te laten verlopen. Zeker aan hen zijn we minimaal verplicht om de organisatie te waarborgen. Ze zijn vorige week op de hoogte gesteld en reageerden unaniem enthousiast."

Basis in Hazepolder

De basis van alle vrijwillige hulp ligt in de Hazepolder en is even uniek als historisch. Jan Kuiper: "Het is allemaal ontstaan vanuit de schoot van de veel te vroeg overleden Sietze de Bruin. De harde kern van het vrijwilligerskorps komt van over de Sluis. En hoe mooi is het dat zijn dochters Cindy en Iris en echtgenoot Bas Kok na zijn overlijden hebben gezegd de hulp voort te zetten. Tot op de dag van vandaag zijn ze er nog bij", aldus Kuiper niet zonder trots.

Het nieuwe bestuur doet geen concessies aan het al vele tientallen jaren bestaande reünie-achtige concept van de tweede donderdag in september, maar heeft wel nieuwe ideeën en ambities. Eén daarvan is om de ondernemers nòg nadrukkelijker te betrekken.

Van en voor ondernemers

Marco Kuiper, die ervoor moet zorgen dat de financiën op orde blijven: "Het is, naast een jaarlijkse reünie, ook de dag van en voor ondernemers. Zij ontmoeten elkaar op de dag van de harddraverij. Elke ondernemer moet eigenlijk trots zijn dat een feest als dit in stand wordt gehouden. Die traditie moet zeker voortgezet worden. Aan de andere kant zijn we van mening dat ze best een bijdrage mogen leveren. Dat doen velen al, maar we zullen zeker proberen om nieuwe ondernemers te interesseren. Er moet een gezamenlijk gevoel ontstaan om de dag gezamenlijk te dragen."

Burgemeester blij

Ondanks dat de nieuwe ploeg het nieuws tot nu toe redelijk geheim wist te houden, lekte het logischerwijs wel uit bij de verantwoordelijken in het gemeentehuis. Uiteraard in eerste instantie bij burgemeester Don Bijl. "Don Bijl reageerde heel enthousiast. Hij is dolblij dat de harddraverij voor de komende jaren gewaarborgd is. En daar kan ik me helemaal bij aansluiten", zegt een zichtbaar opgeluchte Jan Kuiper tot slot.