Er lag bij De Vlieger een aardige berg goed gevulde rugzakjes te wachten op transport naar Roemenië
Er lag bij De Vlieger een aardige berg goed gevulde rugzakjes te wachten op transport naar Roemenië (Foto: Bart Siersema)

Rugzakjes vullen voor Roemenië

PURMEREND - Al dertig jaar spant Purmerender Bart Siersema zich, middels zijn Stichting Hulp aan Roemenië, in om elk jaar kinderen in Roemenië blij te maken met cadeaus. Dit jaar zette hij, in samenwerking met Theo Daamen van de Stichting Roemenië Joyce, de rugzakjesactie op touw.

Gehele reis neemt ongeveer twee weken in beslag

Herre van der Waerdt, oud-directeur van de basisschool Kawama vond vier basisscholen in Purmerend bereid deel te nemen. Leerlingen van De Vlieger, Het Baken, Klim Op en 't Prisma kregen elk een rugzakje uitgereikt. Een rode voor de meisjes, een blauwe voor de jongens. Deze mochten ze naar eigen believen vullen, op een aantal gegeven items na zoals tandenborstel en cosmetica. Puzzels, knuffels en speelgoed vulden de rugzakjes op.

500 rugzakjes

De rugzakjes werden begin november uitgedeeld, zo'n 500 stuks in totaal, en recent haalden Bart en Theo de laatste op bij basisschool De Vlieger. De zaterdag erna werden de rugzakjes in een grote vrachtauto geladen en naar Roemenië gereden waar ze in de Kerk van de Nazarener in de stad Sighisoara worden gelost.

"Daarvandaan distribueren Theo en ik de rugzakjes in de wijde regio. We leveren onder andere af bij de zigeunerkinderen op de vuilnisbelt van Cluj, bij de straatkinderen en gehandicapte kinderen in Onesti en op verschillende andere plaatsen"", vertelt Bart voorafgaand aan zijn vertrek. Voorlopig is hij even onderweg. De hele reis zal zoals elk jaar een week of twee in beslag nemen.

Na dertig jaar kent Bart het land op zijn duimpje en heeft hij een breed netwerk opgebouwd van contacten en ambassadeurs. "Zo weten wij ze-

Zie verder pagina 13