Corrie Debets-De Groot.
Corrie Debets-De Groot. (Foto: Harry Caspers)

Afscheid van gastvrouw Corrie Debets

PURMEREND - Corrie Debets-De Groot nam afgelopen weekend na vele jaren definitief afscheid als parttime gastvrouw bij Theater De Purmaryn. Corrie, bescheiden als altijd, was gemiddeld twee avonden of middagen per week het gezicht van het theater. Ze heeft veel cabaretiers, cabaretières, acteurs, actrices en andere artiesten zien komen en gaan.

Corrie is daarnaast zo'n 40 jaar werkzaam geweest in het onderwijs. Vrijwel altijd bij de kleuters (van 't Reigersnest, Kleine Beer, Prinses Marijke, Weerhaantje, Ilpendam en tot 6 jaar terug op De Rietgors, later De Ranonkel. Dat ze voor een baan in het onderwijs koos was een logische, want haar vader Kees de Groot was zijn hele werkzame leven werkzaam in die tak. De Groot was vooral bekend als directeur van de RK Mavo aan de Narcissenstraat in Purmerend.

Naast de (parttime) baan als onderwijzeres kwam ook De Purmaryn in beeld. De gastvrouw of -heer is tijdens voorstellingen het gezicht van het theater. In die zin stuurde ze de techniek, ouvreuses en kassamedewerkers aan. Daarnaast ontving ze artiesten en onderhield contacten met hen voor en na voorstelling. Ook naar het publiek toe was Corrie een graag gezien gezicht van De Purmaryn.

Calamiteiten

Haar stelling was: "De mensen willen een avondje uit en zijn daardoor nagenoeg altijd vrolijk. Daar moet ik op inspelen." Desalniettemin deden zich ook weleens calamiteiten voor. Brandalarm, stroomstoringen, bezoekers die onwel worden of artiesten die opeens menen niet in staat te zijn om op te treden. Corrie wist het allemaal op te lossen. Zo was er kortgeleden een cabaretière die plotseling heftige buikkrampen en diarree kreeg. Corrie wist een 'mengsel van grootmoeder' te maken dat soelaas bood en eraan bijdroeg dat de bezoekers niets hebben gemerkt en de voorstelling een groot succes werd.

Kus van Youp

Terugblikkend heeft ze gekke en leuke dingen meegemaakt. Zoals: een soort van aanzoek van Hugo Claus, Willem Nijholt die bij het douchen zijn handdoek vergat helpen aan een doek, een dikke kus van Youp van 't Hek, persoonlijke gesprekjes met Erik van Muiswinkel en tranen drogen van Lenette van Dongen.

Ze maakte het allemaal mee en vond het eigenlijk heel gewoon.