Maria Deen trekt zich het lot van eenzame ouderen enorm aan.
Maria Deen trekt zich het lot van eenzame ouderen enorm aan. (Foto: Rodi Media/JB)

Veel te doen voor eenzame ouderen

PURMEREND - Maria Deen, de stuwende kracht van Mee Doen Purmerend!, is met haar stichting een soort reddende engel voor met name mensen die alleen zijn, slecht eten en weinig of niet bewegen. Ze kondigt dan ook aan dat ze met ingang van deze maand extra activiteiten op touw gaat zetten voor deze groeiende doelgroep.

Stichting Mee Doen Purmerend doet oproep om er uit te gaan

"Er zijn veel mensen die alleen zijn en slecht eten, niet bewegen. Dat is niet bevorderlijk voor hun conditie. Ze moeten wel naar de dokter lopen met hun klachten en indien nodig aan de medicatie gaan. Als je ouder wordt stopt het leven niet. Dan is het juist goed om te bewegen, alle dagen even een wandeling maken, niet je ervan laten weerhouden omdat je alleen bent. Ik hoor steeds maar weer over de eenzame ouderen. Dat is toch helemaal niet nodig? Deze groep wil toch niet zielig gevonden worden?"

Er wordt veel georganiseerd voor de senioren. Laat degenen contact opnemen met instellingen zoals buurthuizen, het WMO-loket, Zorgcirkel Molentocht en onze stichting. Deze organisaties zetten de mensen op het goede spoor", aldus Deen, die al jarenlang een lans breekt voor de eenzame ouderen.

Kan men echt de deur niet (meer) uit, maar is er wel degelijk behoefde aan iemand die eens een kopje thee of koffie komt drinken voor een gezellig praatje, ook dat is mogelijk. Maria Deen: "Laat het weten want niemand hoeft eenzaam te zijn. Ik kan iedereen verzekeren dat ze daar geen spijt van krijgen. Kan ook zijn dat mensen liever eens in de zoveel tijd iemand aan de telefoon wilt. Ook dat kan simpel geregeld worden."

Vanaf begin deze maand is het mogelijk om een warme maaltijd te nuttigen; van halfeen tot twee uur. De maaltijd bestaat uit soep vooraf, aardappelen en groenten en een dessert. De kosten zijn € 7,50. Men dient dit wel een week vantevoren opgegeven.

Heeft u na het eten zin om gezellig te blijven of gezellig een of ander spelletje te doen? Of heerlijk een boek lezen? Ook dat kan. Maria: "Op die manier kun je ook contact maken met andere mensen.

Verder wordt er vanaf deze week op maandag vanaf 14.00 uur geklaverjast. Dit kost € 5,- per keer (inclusief een kopje koffie of thee). Of kaarten maken op elke eerste maandag vanaf deze maand. "Op maandag zit er een mevrouw kaarten te maken en iedereen kan er gewoon bij gaan zitten. Hoe meer ziel des te meer vreugd."

November is ook de maand waarin wordt gestart met zwemmen in een verwarmd bad van 32 graden. Dit gebeurt in het Friendship Sports Centre in Amsterdam-Noord. Na afloop van elke zwempartij is er gelegenheid tot het nuttigen van een lunch. De kosten hiervan zijn € 29,- per keer. Halen en brengen gebeurt vanaf Zorgcirkel Molentocht aan de Persijnlaan 99 in Purmer-Zuid.

Voor meer informatie ga naar de website van de stichting: www.stichting-mee-doen-purmerend.nl