Column Z Lijner

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 zijn er in Purmerend 31.099 geldige stemmen uitgebracht. De kiesdeler (het aantal stemmen dat benodigd is om een zetel in de gemeenteraad te bemachtigen) bedroeg 839.

4 x 839 = 3356 kiezersbedrog

De - volgens sommigen - zeer rechtse PVV haalde drie zetels en de – volgens sommigen – linkse SP kwam eveneens met drie zetels in de raad. Binnen de kortste keren waren er fikse ruzies in beide fracties die tot afsplitsingen leidden. Ruzie, roddel en achterklap gingen ten koste van het echte inhoudelijke raadswerk.

Grijze midden

Het zomerreces liep tegen het einde en opeens is daar Gemeentebelangen 4.0. Soenjoto, Van Dongen (ex-PVV) en vader en zoon Buskoop (ex-SP) gaan samen verder. Rechts en links in een nieuwe partij: dat kan niet anders dan het grijze midden opleveren. Fractievoorzitter Van Dongen somt in een verklaring enkele speerpunten op. Zoals een referendum bij gevoelige onderwerpen.

Referenda altijd ellende

Nu weten we onderhand maar al te goed dat referenda louter ellende opleveren en bovendien getuigen referenda van gebrek aan verantwoordelijkheid bij de politici. 'Ze weten het niet en laten dan de keus aan het volk.'

Ook blijkt uit de verklaring van Van Dongen dat Gemeentebelangen 4.0 voor een kinderpardon is. Dat is mooi om te weten, alleen gaat de lokale politiek daar helemaal niet over. Grappig is dat over het Beuseboshotel geen standpunt wordt ingenomen. Dat hoeft ook niet meer, want de raad heeft daarover al besloten. Maar bijzonder is het wel dat de PVV een groot voorstander was/is van dat hotel en dat de SP een fervent tegenstander was/is. Nu voor en tegen elkaar in evenwicht houden vindt de nieuwe partij er maar niets van. Nou ja, geen mening is ook een mening!

Wat een soap!

Zo was mijn beeld tot gisterochtend. Een onwerkbare combinatie die al bij voorbaat niet of nauwelijks tot succes kon leiden. Zo snel als de partij het licht zag, zo snel is het ook al weer gedoofd. Soenjoto en Van Dongen zijn uit de partij gezet. Wat een soap! John de Mol wrijft zich in de handen en heeft de rechten al gekocht. Wrijven de 4 x 839 stemmers ook in de handen? Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Zij zullen zich vooral belazerd voelen.

Kiezersbedrog in optima forma.