Bezoek de gevangenis in kasteel Radboud.
Bezoek de gevangenis in kasteel Radboud. (Foto: archief Rodi Media)

Terug in de middeleeuwen in Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - Kasteel Radboud dateert uit 1288 en is één van de vele kastelen in de provincie Noord-Holland, die gebouwd werden mede in opdracht van Floris V.

Het kasteel was een zogenoemde dwangburcht, want Floris wilde niet alleen een dam opwerpen tegen de veelvuldige infiltraties in zijn gebied door de Friezen, maar ook steunpunten hebben waar hij de pas onderworpen West-Friezen onder de duim kon houden. De naam Radboud is gegeven, omdat het volgens de legende is gebouwd op de funderingen van de burcht van koning Radboud van de Friezen die volgens de Divisiekroniek (1517) van Cornelius Aurelius in Medemblik zijn koninklijk woonstede had.

Voor bezoekers is veel te beleven in en rond het kasteel, denk aan het middeleeuws kampement. De Ridders van de IJssel komen het kasteel bezetten op 9 en 10 juni, Of bezoek de piratententoonstelling of Diego en Diederik, een geschiedenis met twee gezichten. Maak een audiotour of krijg persoonlijk een rondleiding en neem een kijkje in de gevangenis. Kinderen kunnen meedoen aan de pelgrimsspeurtocht. Maar dat is nog niet alles! Meer informatie? Kijk op www.kasteelradboud.nl.