De trampoline-act Flip Flop Fly is spectaculair en hilarisch.
De trampoline-act Flip Flop Fly is spectaculair en hilarisch. (Foto: aangeleverd)

Poortersfeesten met dikke gouden rand

PURMEREND - Purmerend's GOUD is het motto van de Poortersfeesten, die op zondag 2 juni de binnenstad op zijn kop zetten. Het muziek-, circus- en straattheaterspektakel wordt voor de 11e keer georganiseerd en trekt traditioneel vele duizenden bezoekers.

De eerste Poortersfeesten werden gehouden in 1989. De vraag van de gemeente, om de stad een volksfeest te bezorgen, werd opgepikt door Chris van Vuuren en Sietze de Bruin. Het concept sloeg direct aan, niet in de laatste plaats dankzij de stadsreuzen Bram en Bregje, die elke editie voor de troepen uitlopen. Natuurlijk zorgde een uitgekiende programmering voor de steeds verder oplopende populariteit van het typisch Purmerendse feest.

De bezoekers kunnen op 2 juni het volgende verwachten. Het wordt sowieso een bonte mengeling van koren, (straat)artiesten, orkesten, acts, oude ambachten en dans- en muziekgroepen. Op het Waagplein staan om beurten de koren The Classics, 't Bonte Levenslied, Popmusicalkoor, Operettekoor en Let's Rock. Op de Kaasmarkt olklore en dans met onder meer het Nederlands Kinder Theater (NKT), folkloredansgroep FDP, een Afrikaanse Djembé dansgroep en Fabulous Fifty's Rock.

De kant van wokrestaurant De Doele en Saporetti wordt toneel van het jeugdorkest van Kunst Na Arbeid, Crescendo en Stedelijk Orkest. Alberto Nicolay en Stedelijk Orkest zorgen voor een knallende afsluiting. Op de kop van het plein komt onder de naam Triali een trampoline-act met twee mannen en een vrouw, alsmede Salsa dansschool El Puente uit Zuidoostbeemster. Op het Looiersplein komen de brandweer, met een virtuele brand in 3D, een workshop van NKT, schminken voor de kinderen, kinderavonturen van Mijn Karretje en Poppekus.

In de Schoolsteeg komen oude ambachten te staan. Afwisselend op verschillende locaties in het centrumgebied treden achtereenvolgens Circus Parade, Jarno de Parno (met een unieke bad mobiel), Arthur van Poppel, Trio Los Locos, de hoepelact van Uili Bispo, Leipe Leo, Martin Forget Men Alien, Frans Custers met Miep, Shopping Lady en natuurlijk Bram en Bregje op.

De 10e Poortersfeesten worden mede mogelijk gemaakt door Attica, De Stallen, NMT, Rabobank, Gemeente Purmerend, Rodi Media, Binnenstad Ondernemers Fonds (BOF) en Horeca Koemarkt (hoofdsponsors). En Finish Profiles, Triple Showtechniek, Worktrans, De Graaf Groep, Eipi belettering, de Bonte Koe, café Aad de Wolf, Concordia, de Purmaryn, Febo Koestraat, Vishandel Sier en Jonk, Multi ijs en Spijkerman Eten & Drinken (sponsors).