Afbeelding
(Foto: Roosmarijn Blok)

Alkmaar verwelkomt 200 historische schepen

ALKMAAR - Alkmaar verwelkomt van 25 juli tot en met 29 juli de erfgoedmanifestatie Victorie Sail Alkmaar. Deze unieke collectie van 200 historische bedrijfsvaartuigen gaat voor een prachtig spektakel zorgen. Vanaf de intocht op donderdag tot de uittocht op maandag is het een feest van zien, (er)varen en genieten rondom het Noordhollandsch Kanaal en de binnenstad van Alkmaar.

De schepen hebben allemaal een uniek verhaal over hun rol in het verleden. Ontdek de prachtige verhalen door aan boord te gaan, de schepen te bewonderen en de schippers te ontmoeten. Langs de diverse kaden, zoals Kanaalkade, Bierkade en het Luttik Oudorp, zijn schepen te vinden die bezocht kunnen worden. De schepen vormen een prachtig historisch plaatje, maar ook het technische aspect wordt niet vergeten. Op een geïmproviseerde werf wordt getoond hoe er met oude gereedschappen, maar met nieuw, duurzaam materiaal een scheepje gebouwd kan worden. Er draaien ook oude motoren en het laden en lossen van een schip wordt gedemonstreerd bij de Rotorenbrug.

Lange historie

De stad heeft een lange historie met vervoer over water. Zo werden ooit grote partijen kaas van de kaasmarkt per schip naar de afnemers vervoerd. Groente, zout, turf en schelpen, alles kwam per schip naar Alkmaar. De aanvoer van deze belangrijke ladingen deed markten ontstaan aan de waterkant. Ook tijdens Victorie Sail Alkmaar slenter je langs de marktkramen op de Kanaalkade en geniet je van het uitzicht over het water en op de schepen. En precies tweehonderd jaar geleden, in 1819, werd begonnen met de aanleg van het Noord-Hollandsch Kanaal, voor Alkmaar een belangrijke ontwikkeling.

In de historie van de schepen staat de handel centraal. In het Victoriepark worden diverse (maritieme) ambachten uitgevoerd en hun verhalen verteld. In dit ambachtenpark waan je je in de geschiedenis door de ambachtelijke werkwijzen en vakmensen, zoals een smid of zalmroker.

Kortom: de scheepvaart bracht het stadsleven tot bloei. Het bruisende leven wordt gevierd met shantykoren nabij de schepen en lekkernijen van de ambachtslieden. Victorie Sail Alkmaar is een publieksevenement in ontspannen sfeer, voor alle leeftijden, in de historische binnenstad van Alkmaar.

Kijk voor het volledige programma op www.victoriesailalkmaar.nl. Op de hoogte blijven van alle updates? Volg ons op Facebook: victoriesailalkmaar.