Afbeelding

Kans op vlieguren in theater

SCHAGEN- Is Scagon het synoniem voor Schager zelfwerkzaamheid? Wie de geschiedenis van het theater kent, komt in de verleiding die gedachte te koesteren. Veertig jaar geleden verscheen de houtjes-touwtjes schouwburg aan de Buiskoolstraat. In het eerste weekeinde van oktober wordt het jubileum groots gevierd met een theatermarathon van veertig uur. Dat gebeurt in het nog altijd nagelnieuw ogende, eigentijdse theater in Markt18.

Heel in de verte hoor je jet tromgeroffel vrijdagnacht 5 oktober even na twaalven al: de kleurrijke tocht is begonnen, de organisatie heeft voor even het Elfsteden-gevoel. Waarbij heel wat plaatselijke verenigingen hun stempel drukken op het evenement. Natuurlijk is er toneel, maar ook Filmhuis De Luxe, geliefd partner voor samenwerking, doet ferm mee met drie uur film in de nacht. Ook dansscholen en koren laten het beste van zichzelf zien. Enfin, het wordt een bonte show, die recht doet aan het gedachtegoed van het Scagon.

Onweerstaanbare roep

In die filosofie moet een ieder met ambitie de kans krijgen om vlieguren te maken op een echt podium. Zo was het veertig jaar lang en zo moet het blijven. Want juist daar, op die keiharde planken, wordt het fundament gelegd voor een dierbare hobby of misschien wel een prachtig beroep. Daarom biedt het Scagon graag ruimte aan een ieder, die ambitie heeft om iets in het theater te doen. Bij wie de onweerstaanbare roep van het theater door het lichaam galmt. Natuurlijk, de traditionele hokjes kunnen worden ingevuld. Er is echter ook gelegenheid voor grensverleggende activiteiten. Hiphop, rap, stand-up comedian, het kan allemaal, mits clean en onbespoten. Maar ook clowns en accordeonduo's zijn vanzelfsprekend welkom. Iedereen kan inhaken, ongeacht leeftijd of achtergrond. Solist of groep, het maakt niet uit. Natuurlijk is het een unieke kans voor jonge mensen om op momenten dat er veel leeftijdsgenoten in het hart van de stad bivakkeren, op te treden. Met name in de zaterdagnacht rijgen de opties zich aaneen. Belangstelling voor het Open Podium? Peter van de Wiel geeft graag meer informatie: programmering@scagontheater.nl / 06-13214434.

Bodé

De 'veertig uur Scagon 'wordt een bonte ketting, waaraan ook professionals meedoen. En niet de minste. Mike Bodé, ook bekend van Podium Witteman, geeft zaterdagavond (20.30 uur) een ongetwijfeld glanzende voorstelling. Bodé is pianist, Rotterdammer, meester in het improviseren, kenner van de klassieken en een prettig presentator. Naar verwachting is de informatie over de voorverkoop binnen enkele weken beschikbaar.