Klaas Kwadijk kreeg de prijs uit handen van Tineke Abercrombie-Schoorl.
Klaas Kwadijk kreeg de prijs uit handen van Tineke Abercrombie-Schoorl. (Foto: Han Giskes)

Klaas Kwadijk winnaar VHP-prijs

PURMEREND - Klaas Kwadijk is de kersverse winnaar van de VHP-Jaarprijs 2019. De verschillende bijdragen die Kwadijk leverde aan het vertellen van de geschiedenis van Purmerend, maar zeker ook het feit dat hij zijn eigen positie altijd wegcijfert, hebben ervoor gezorgd dat het bestuur van de Vereniging Historisch Purmerend hem de eervolle prijs heeft toegekend. In De Stallen aan de Koemarkt kreeg Kwadijk de VHP-Jaarprijs vrijdagmiddag uit handen van VHP-voorzitter Tineke Abercrombie-Schoorl.

De prijs wordt sinds 1996 jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt als het gaat om het verleden van Purmerend. Voorgangers van Kwadijk waren onder anderen Rob Teunnissen, Frits Dix, Hennie Ebbing, Vincent Nijenhuis en het 4 en 5 Meicomité.

De hoofdrolspeler reageerde uiterst verrast. Hij dacht aanvankelijk naar een overleg met zorgpartners te gaan, maar stond tot zijn verbazing oog-in-oog met allemaal bekenden. "Dit had ik totaal niet verwacht. Ja, dit doet me heel veel", reageerde Kwadijk nadat hij het beeldje van Tineke Abercrombie-Schoorl kreeg.

De VHP-voorzitter betitelde Kwadijk als een bescheiden man, die zichzelf haast onzichtbaar maakt, maar die door velen zeer wordt gezien en gewaardeerd om wie hij is en wat hij doet.

"Over een deel van de geschiedenis, met name de zorg voor ouderen in de stad, schreef je twee boeken. Het eerste boek, De geschiedenis van de Rusthoeve-toekomst', ging over de periode 1936-2011 en beschrijft het ontstaan van dat bejaardenhuis. Het moest een alternatief zijn voor de armenhuizen in de omgeving en het proveniershuis aan de Gouw. Mooi

Zie verder pagina 15