Hoe combineer je als vrouw sporten met een druk leven?
Hoe combineer je als vrouw sporten met een druk leven? (Foto: aangeleverd)

Een goeie kickstart maken?

(Advertorial)

ALKMAAR - Voor veel dames is het een grote vraag hoe anderen het toch doen. Hoe combineer je sporten met een druk leven? Naast het hebben van een baan of studie, een relatie, sociale verplichtingen ben je thuis vaak ook de drijvende kracht.

Hoe je als vrouw succesvol een druk leven met sport kunt combineren

Het lijkt haast of onze agenda's volgepropt zitten met dingen die we allemaal al moeten. Als alles dan gedaan is blijft er weinig tijd over voor jezelf. Moet je die tijd dan aan sporten besteden? Het lijkt niet te doen, maar ondanks dat het wat geregel vraagt word je er uiteindelijk alleen maar beter van. Je krijgt meer energie en je zult je fitter voelen. Maar hoe doe je dat dan, sporten combineren met een druk leven? We hebben 5 belangrijke tips voor je op een rijtje gezet.

1. Efficiënte workouts

Elke dag uren lang trainen is echt niet nodig om fitter en sterker te worden. Volgens de beweegnorm zou je vijf dagen in de week 30 minuten moeten bewegen. Alles telt, ook de trap nemen op je werk en op de fiets naar de brievenbus. Daarnaast is het belangrijk om drie keer per week een extra cardio- en/of krachttraining in te doen. Als je zorgt voor een efficiënte, goed opgebouwde training kan je al in 45 minuten klaar zijn. Er zijn allerlei sport apps die je op weg kunnen helpen.

2. Plan je trainingen

Met een baan én een druk sociaal leven is het niet handig om je trainingen aan het toeval over te laten. Zo komen er altijd onverwachte vertragingen, borrels of telefoontjes tussendoor en heb je voor je het weet je groepsles gemist of geen energie meer voor een flinke workout. Plan je trainingen op momenten die voor jou meestal goed uitkomen en zet ze vast in je agenda! Het zijn dan gewoon afspraken waar je de rest omheen plant, net zoals je dat zou doen met een tandartsafspraak.

3. Regelmaat

Voortbordurend op het punt hiervoor, als je trainingen dan plant, probeer zoveel mogelijk een vast moment te plannen. Die regelmaat is niet alleen voor jouzelf handig, maar ook voor je omgeving. Dan kunnen ze er rekening mee houden, en is het geen verrassing als jij opeens met je sportkleding aan, de deur uit gaat. Verder kun je indien van toepassing de regelmaat van je gezin gebruiken voor je eigen regelmaat. Denk aan zelf baantjes zwemmen terwijl je kind zwemles heeft, een stukje hardlopen voordat je de kinderen ophaalt van het kinderdagverblijf, fietsen met de hond en tegelijk of samen met je partner sporten als dat mogelijk is.

4. Train met een ander

Het kan een goede stok achter de deur zijn om samen met iemand te gaan sporten. Je zegt minder snel af, het is gezellig én je kunt meteen even bijkletsen met die ene vriend of vriendin.

5. Beweeg meer

Alle beetjes helpen. Neem dus die trap in plaats van de lift, ga in je lunchpauze een blokje om, loop eens naar die collega in plaats van hem/haar te mailen en haal je eigen koffie op het werk of haal ook eens voor de anderen. Bespreek dit met jouw collega's, misschien doen er meer mee en kunnen jullie elkaar zo een beetje helpen. Om sporten in je sociale leven te kunnen passen, is het belangrijk dat dit natuurlijk gaat. Kijk dus wat bij jou past. Hierdoor is het makkelijker vol te houden en zal het eerder een nieuwe gewoonte worden.

Kickstart

Wil je ook weer meer gaan bewegen dit jaar? Op woensdagochtend kun je een Women Only Bootcamp volgen bij De Fitmaker in het Oosterhoutpark in Alkmaar. Twaalf weken gaan we samen aan de slag om fitter te worden en nieuwe goede gewoonten te starten. Een mooie kickstart voor jou om het jaar goed te beginnen. Kom je ook twaalf weken meedoen? Kijk voor meer informatie op www.fitmaker.nl/korte-trajecten