Vol spanning wacht de zaal op de opkomst van hun held, bioloog Freek Vonk.
Vol spanning wacht de zaal op de opkomst van hun held, bioloog Freek Vonk. (Foto: Rodi Media/PS)

Leren over dierenrijk met Freek Vonk

AMSTERDAM - Tv-bioloog Freek Vonk verzorgt aan het eind van het jaar traditiegetrouw een reeks liveshows waarin zijn vele, veelal jeugdige fans hun held een keertje van dichtbij kunnen bekijken. Vonk verbrak daarbij en passant een bijzonder record: gaf de afgelopen jaren ruim veertig shows, waar meer dan 150.000 bezoekers op af kwamen. Voorheen was dit record in handen van kinderpopgroep K3.

Energieke tv-bioloog zowel vermakelijk als leerzaam

Vonk laat kinderen op zijn geheel eigen, energieke wijze kennismaken met de wonderen van de natuur. Tijdens zijn liveshow 'Dwars door de wildernis' had hij zoals altijd ook enkele wilde dieren meegenomen, onder wie zijn eigen huisdier: varaan Johan. Freek deelt met het publiek de ervaringen die hij opdeed tijdens zijn vele reizen naar verre oorden en toont beeldfragmenten van ontmoetingen met wilde dieren uit zijn tv-programma 'Freek in het wild'. Hij laat zich aan het einde van de show zelfs het hemd van het lijf vragen door de kinderen. Tussen de bedrijven door rent hij regelmatig de zaal door om kinderen high-five's te geven en meegebrachte dieren te laten aaien. Zijn trouwe assistenten, cameraman 'Lange Ivo' en geluidsman 'Bange Bassie' zijn uiteraard ook van de partij.

Zwevende orka's

Hoogtepunt van de show is de levensechte, door drones aangestuurde orka die boven de hoofden van het publiek zweefde, begeleid door de voor de hand liggende maar o zo belangrijke boodschap dat we goed om moeten gaan met de natuur om ons heen. Want Freek Vonk wil kinderen niet alleen vermaken, maar hen ook iets laten opsteken. En afgaande op de enthousiaste reacties van de bezoekers, is hem dat zeker gelukt.