Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Op naar de 22e eeuw

En dan zijn we ineens in het jaar 2020 aangekomen. Geboren in de vorige eeuw keek ik - voor mijn gevoel nog maar kort geleden - naar 2020 als een futuristisch jaar in de toekomst.

Maar intussen heb ik de toekomst ingehaald. Zelfs de toekomst (2015) uit de film 'Back to the Future', die in 1985 nog heel ver weg leek, ligt alweer vijf jaar achter ons. Kinderen die nu geboren worden, hebben grote kans dat ze de 22e eeuw halen. En ik ben zo benieuwd hoe de wereld er dan uit zal zien. Bestaat Noord-Holland nog wel, of ligt het in de zee door stijging van de zeespiegel? Zijn er nog winkels of kopen we alleen nog maar bij aliexpress. En is China daardoor het machtigste land in de wereld geworden? Zweven we met ons nieuwe voertuig door de lucht, waardoor de files zijn opgelost? Zijn er eindelijk voldoende vrouwen op topfuncties? Of nog beter: hebben vrouwen in de hele wereld de macht genomen en een einde gemaakt aan de oorlogen en honger?

Ik denk dat ik behoor tot een generatie die de meeste veranderingen in de geschiedenis heeft meegemaakt. Via internet en google haal ik de hele wereld in huis. Of ik vlieg zelf naar het einde van de wereld. Was ik vroeger afhankelijk van de wereldradio om te laten weten hoe het met me ging, nu app ik mijn vakantiekiekjes direct naar huis.

Maar misschien vinden volgende generaties dat zij de meeste veranderingen meemaken als ze naar Mars op vakantie gaan of naar een nieuwe aarde. Komen vluchtelingen niet uit Afrika, maar van Aarde II als verstekeling mee op ruimtevaartschepen. Ik ben zo benieuwd hoe de aarde er straks uit zal zien.

Dus kom maar op met die tijdmachine, verjongingspil of invriesmogelijkheid. Op naar de 22e eeuw.

Margreet Hoek