Blue Monday: Pas op voor januaridip

Vervolg van de voorpagina

"De eerste keer was het nog één grote chaos in mijn hoofd. We zijn samen de boel gaan ontwarren. Dat gaf al enorm veel lucht. Ik zat zo in de knoop dat ik zelf geen overzicht meer had. Ik leerde ook anders naar mijn situatie kijken. Alles wat je denkt en doet is namelijk gekleurd door je verleden. Wat me daarbij ontzettend heeft geholpen is het klasje, wat Jannie ook in haar boek beschrijft."

Klaslokaal

'Het klasje' is een metafoor die Jannie gebruikt om inzicht te krijgen welke delen in jouw hoofd het hoogste woord voeren. Jannie: "Je zou jezelf kunnen zien als een verzameling verschillende 'ikken'. Delen in jezelf die heel verschillende dingen belangrijk vinden. Dat kan voor spanning zorgen. Iedereen heeft bijvoorbeeld een innerlijke criticus, een speels kind, een zorgenmaker, een meningvormer en nog tal van andere 'ikken' in zijn klas zitten. Het probleem is vaak dat een van die 'ikken' te veel aan het woord is en een ander niet of nauwelijks. Er ontstaat disbalans. In een gezonde situatie staat er een leraar voor je klas die voorkomt dat het deel dat de luidste stem heeft, het altijd voor het zeggen krijgt. Zo breng je rust in je klas, en dus in je hoofd." Patricia is inmiddels weer de oude. Of liever gezegd: een betere versie van zichzelf. Ze weet nu wat haar valkuilen zijn en is daartegen gewapend. "Aanvankelijk stond ik sceptisch tegenover de hulp van een coach/psycholoog. Maar ik kón niet meer. Nu ben ik heel blij de stap gezet heb. Mij krijgen ze er niet meer onder."

Jannie Ligthart geeft maandag 20 januari, Blue Monday, een lezing over omgaan met stress in wijkcentrum De Horst. Kijk ook op www.ontdekjegebruiksaanwijzing.nl.